Офіс генпрокурора не покриватиме дії співробітників державного “Укрексімбанку” – Ірина Венедіктова

Дата: 06 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Офіс генпрокурора не покриватиме дії співробітників державного “Укрексімбанку”, які напали на знімальну групу програми журналістських розслідувань “Схеми”.

Відповідальним буде повідомлено про підозру, написала генеральна прокурорка Ірина Венедіктова 6 жовтня на своїй сторінці у фейсбуку.

Ірина Венедіктова. Автор: Ksenia Svyatovets

Вона заявила, що стосовно інциденту “немає місць для роздумів – справедливе та ефективне розслідування, підозра, передача в суд, вирок”.

“Ми в Офісі генпрокурора не можемо і не будемо покривати, вибачте, безумство, продемонстроване співробітниками державного банку”, – написала Венедіктова.

Генпрокурорка також додала, що “реакція на вчинок повинна бути адекватною в нашій державі, і ми це доведемо”.

За її словами, меморандум, який Генпрокуратура підписала з медіаорганізаціями – це реальні наміри, а не просто формальність.

“Перешкоджання журналістам не вичистиш з флешок – відповідальність неминуча. Не змінить суті проблеми й складання повноважень”, – уточнила вона.

Венедіктова запевнила, що прокурори та поліцейські активно працюють над розслідуванням інциденту. Вже найближчим часом відбудуться слідчі дії із потерпілим журналістом, і до матеріалів має бути долучений оригінал відновленого відеозапису конфлікту.

“Відповідальним буде повідомлено про підозру. Ми рухаємося швидко і по закону, бо свобода слова має бути недоторканою цінністю в цій країні”, – зазначила генпрокурорка.

Джерело: скриншот допису Венедіктової в соцмережі

Нагадаємо, що 4 жовтня у Києві співробітники державного “Укрексімбанку” напали на журналістів проєкту “Радіо Свобода” – програми “Схеми” під час запису інтерв’ю з головою правління Мецгером. Тому нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” та “дістати з них касети”.

Співробітники фінустанови застосували фізичну силу до оператора “Схем”, відібрали в нього дві камери та видалили записане відео.

За фактом нападу Національна поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України.

Водночас пресслужба банку випустила свою заяву щодо інциденту, де намагалася виправдати дії керівників тим, що журналісти “Схем” під час інтерв’ю нібито хотіли протиправно заволодіти інформацією з обмеженим доступом.

Пізніше Наглядова рада усунула Мецгера від виконання обов’язків на час слідства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter