В центрі Києва 16 днів триватиме виставка проти домашнього насильства “Річ у тім…”

Дата: 25 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Виставка “Річ у тім…”, присвячена проблемі домашнього насильства в будь-якому його вияві, відкрилася на Михайлівській площі в Києві.

На виставці, яка проходить у межах міжнародної акції “16 днів проти насильства”, представлено 16 предметів, що стосуються реальних подій, пов’язаних із домашнім насильством, зокрема зв’язка ключів, рушник, м’яка іграшка. Відсканувавши розміщені поруч з експонатами QR-коди, можна почути реальні історії жертв або свідків, передає Укрінформ.

“Сьогодні в цій експозиції ми бачимо лише 16 предметів, які стали свідками й дуже часто інструментами злочину. Але, попри ці лише 16 предметів, ми отримуємо на  гарячі лінії і на лінію 102 більш ніж 500 звернень на добу, тож таких предметів дуже багато. Дуже важливо, що сьогодні ми знаємо, як реагувати на це, і держава перетворює питання боротьби з домашнім насильством на реальну державну політику”, – зазначила на відкритті віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс своєю чергою зазначила, що виставка є нагадуванням, що те, як звичайні на вигляд предмети побуту приховують справжні історії та травми домашнього насильства, є потужним повідомленням для всіх.

“Коли я дивилася виставку, то відзначила три речі: перша – кожен може постраждати від насильства, друга – ми повинні заохочувати людей не мовчати, якщо вони пережили або стали свідками насильства, і третя – надзвичайно важливо будувати довіру, щоб, коли люди таки говоритимуть про насильство, вони мали підтримку через соціальні й медичні служби, судову підтримку чи підтримку їхньої громади”, – сказала дипломат.

Читайте також: Домашнє насильство: що робити і куди скаржитись?

Заступник міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко поінформувала, що виставка “Річ у тім…” на Михайлівській площі експонуватиметься до 10 грудня, а в інших містах України поліцейські проведуть заходи, які будуть продовженням кампанії проти домашнього насильства.

Нагадаємо, 25 листопада з ініціативи ООН, відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Дата 25 листопада була вибрана в пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, яких забила до смерті палицями таємна поліція за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухілйо в 1960 році.

А з 25 листопада до 10 грудня у світі щорічно проходить міжнародна акція “16 днів проти ґендерного насильства”. Тема цьогорічної кампанії – “Розфарбуйте світ у помаранчевий колір: фінансуйте, реагуйте, запобігайте, збирайте!”.

Як зазначають в ООН, після оголошення пандемії COVID-19, всі види насильства щодо жінок і дівчаток, особливо насильство в сім’ї, почастішали. Це – “тіньова пандемія”, яка з’явилась на тлі кризи COVID-19, і нам потрібні спільні зусилля, щоб зупинити її.

Читайте також: “Завдання – вижити”: як жінкам уберегти себе від домашнього насильства в умовах карантину

Сьогодні ООН пропонує надіти одяг або аксесуари помаранчевого кольору, щоб висловити свою солідарність із рухом в ім’я майбутнього, що вільне від насильства щодо жінок і дівчаток. Водночас у багатьох містах світу знамениті будівлі будуть підсвічені помаранчевим кольором.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter