Прокуратура виявила 54 катівні і зафіксувала понад 5 тисяч випадків катувань на деокупованих територіях – відповідь на запит

Дата: 22 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Органи прокуратури відкрили 5079 кримінальних проваджень за фактами катувань та іншого нелюдського поводження унаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Також розслідується 855 справ по воєнних злочинах проти дітей, 10 з яких за фактами сексуального насильства.

Про це стало відомо із відповіді на інформаційний запит від Центру прав людини ZMINA до Офісу генерального прокурора.

Катівня в Ізюмі. Фото: Belkis Wille / Human Rights Watch

Офіс генпрокурора повідомив, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено 5079 кримінальних правопорушень за фактами катувань, заподіяння тілесних ушкоджень або іншого нелюдського поводження внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

На деокупованих територіях України після відступу росіян виявлено 54 місця жорстокого поводження з населенням, так званих катівень, зазначають в ОГП.

Наразі здійснюється досудове розслідування у 855 кримінальних провадженнях по воєнних злочинах проти дітей, пов’язаних зі збройною агресією РФ проти України, у тому числі 10 – за фактами сексуального насильства. Усього органами прокуратури розслідується 2415 проваджень по злочинах, вчинених стосовно дітей та у сфері охорони дитинства.

Станом на 19 грудня в ЄРДР зареєстровано 54 607 злочинів, пов’язаних з агресією РФ, серед них 52 879 за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України), повідомляється у листі Офісу генерального прокурора.

Як вже повідомлялося, починаючи з початку повномасштабного вторгнення РФ правоохоронними органами встановлено 154 факти вчинення російськими військовослужбовцями сексуального насилля відносно жінок, дітей та чоловіків на території України.

За результатами досудового розслідування повідомлено про підозру 6 військовослужбовцям РФ. Серед них: 

  • Ринат Хакімянов та Арслан Саліхов, яких підозрюють у зґвалтуванні вагітної жінки на Київщині; 
  • Булат Фассахов, якого підозрюють у зґвалтуванні на Київщині, що тривало декілька днів; 
  • Михайло Романов, якого підозрюють у зґвалтуванні жінки в селі Шевченкове на Київщині. Цей випадок став одним з перших подібних, про який стало відомо в медіа.
Ринат Хакімянов, Арслан Саліхов, Булат Фассахов та Михайло Романов

Нагадаємо, в ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” РФ.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter