На акції протесту по всій Росії вийшли тисячі осіб, силовики затримали понад 1700 людей

Дата: 22 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

21 квітня в Росії відбулися багатотисячні акції протесту з вимогою допустити лікарів до опозиціонера Олексія Навального, який  голодує в колонії. Найбільша акція відбулась у Москві та, за різними підрахунками, зібрала від 6 до 25 тисяч осіб.

Про це повідомляє Meduza.

Протестувальники в Санкт-Петербурзі. Фото: ТАСС

Після оголошення голодування опозиціонера Олексія Навального його прихильники почали закликати росіян реєструватися на сайті “Свобода Навальному!” та мали намір вийти з акцією протесту, якщо їх підтримає 500 тисяч осіб. Однак після погіршення стану здоров’я політика організатори вирішили вийти на акцію раніше. 

Поліція оцінила кількість учасників протесту в Москві в 6 тисяч осіб, а в Санкт-Петербурзі – в 4,5 тисячі. Зі свого боку соратники опозиціонера закликали множити цю оцінку на 10. Головний редактор видання “Ехо Москви” Олексій Венедиктов з посиланням на неназваних експертів повідомив, що в столиці РФ на акцію вийшли 10–15 тисяч людей, а в Петербурзі – 7–9 тисяч. Водночас, за підрахунками “Відкритих медіа”, в Москві протестували не менш ніж 25 тисяч осіб.

Акції протесту пройшли й у регіонах. Наймасовіші відбулись у Єкатеринбурзі, де на вулиці вийшло близько 5 тисяч людей, Новосибірську й Омську, де мітингувальників налічили близько 3 тисяч, та Челябінську – приблизно 2 тисячі осіб.

Журналісти повідомляють, що на акції в Москві поліція майже не затримувала людей, а самих силовиків на вулицях у день протестів було небагато. Водночас жорстко розганяли силовики протестувальників у Санкт-Петербурзі.

Там, як повідомляють журналісти, проти людей застосовували електрошокери. Також одного із затриманих тричі вдарили кийком по голові й зламали йому палець, іншого били коліном в обличчя. Одну із затриманих дівчат силовики повалили на землю, через що в неї залишилося безліч саден на обличчі.

Всього по всій Росії 21 квітня затримали понад 1700 людей. 

Протестувальники в Москві. Фото: Христина Сафонова / “Медуза”

Перед мітингами поліція прийшла до активістів і журналістів. Незадовго до цього невідомі виклали в мережу базу даних з іменами та адресами росіян, які хотіли вийти на протест. 

Нагадаємо, що нещодавно в Росії завели кримінальну справу на студентську редакцію через відео про підтримку акцій за Навального. Чотирьом редакторам журналу заборонили виходити з дому, користуватись інтернетом та іншими засобами зв’язку, спілкуватися з будь-якими людьми, крім адвоката та близьких родичів, без письмового дозволу слідчого.

У січні поточного року в десятках російських міст відбулися масові акції протесту, які спричинило ув’язнення опозиціонера Навального. Незадовго до цього політик, що повернувся з лікування, потрапив у СІЗО після суду, який провели в стінах поліцейського відділку. Силовики жорстко били протестувальників та затримали тоді тисячі людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter