У Росії завели кримінальну справу на студентську редакцію через відео про підтримку акцій за Навального

Дата: 15 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії на співробітників редакції студентського журналу Doxa завели кримінальну справу через нібито залучення підлітків до скоєння протиправних дій на акціях на підтримку опозиційного політика Олексія Навального.

Про це пише “Медуза”.

Армен Арамян, Наталя Тишкевич та Алла Гутнікова (її майже не видно на фото) в Басманному суді Москви. Джерело: фейсбук-сторінка журналу DOXA

У межах провадження Басманний суд Москви заборонив редакторам журналу Аллі Гутніковій, Армену Арамяну, Наталії Тишкевич та Володимиру Метьолкіну виходити з дому і користуватись інтернетом та іншими засобами зв’язку. Заборона діятиме щонайменше до 14 червня.

Також журналістам не можна без письмового дозволу слідчого спілкуватися з будь-якими людьми, крім адвоката і близьких родичів.

Кримінальну справу проти редакторів Doxa порушили 22 січня 2021 року. Тоді в Росії тривали масові акції протесту через затримання Навального. Зокрема, Роскомнагляд зажадав від журналу видалити відео із закликом до студентів не боятися відрахувань за участь у мітингах на підтримку опозиціонера.

Санкція відповідної статті в Росії передбачає покарання у вигляді штрафу, виправних або примусових робіт або позбавлення волі на строк до трьох років.

14 квітня поліція провела обшуки в редакції та в співробітників Doxa. За інформацією редакторки журналу Наталії Тишкевич, перед обшуком силовики виламали двері в її квартиру.

Редакція Doxa випустила заяву, в якій наголошується на тому, що видання не погоджується з вимогою Роскомнагляду видалити відповідний відеоролик, оскільки в ньому немає закликів до протиправних дій, а лише заклик не боятися висловлювати свою думку.

“Тиск, з яким зіткнулася журналістська спільнота останнім часом, – безпрецедентний, але ми не припинимо нашої діяльності. Ми продовжимо висвітлювати те, що важливо для молодих людей, і продовжимо відстоювати їхні права”, – йдеться в заяві журналістів.

Журнал Doxa створили студенти та випускники Вищої школи економіки (ВШЕ) та інших вишів у 2017 році. Висвітлює, зокрема, переслідування студентів російських вишів з політичних мотивів.

Наприкінці 2019 року ВШЕ позбавила журнал статусу студентської організації через критику ректора Російського державного соціального університету Наталії Починок, зокрема її передвиборчої кампанії до Мосміськдуми.

Нагадаємо, що на початку поточного року Навальний, який провів чотири місяці на лікуванні в Німеччині після отруєння “Новачком”, прилетів назад до Росії. Опозиціонера затримали одразу після прильоту та відвезли до відділку поліції, де й провели над ним перший суд. Відпустити опозиціонера на волю вимагали правозахисники й, зокрема, влади США, Канади, ЄС та України.

Після ув’язнення Навального міжнародна правозахисна організація Amnesty International спочатку визнала його в’язнем сумління, однак згодом скасувала своє рішення. Причиною цього були висловлювання Навального, які він робив на початку 2000-х як член російського націонал-демократичного руху “Народ”. У декількох рекламних роликах росіянин розповідав про націоналізм, супроводжуючи свої слова кадрами з ультраправими погромами ринків та фотографіями мігрантів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter