У відкритому доступі з’явилася база з іменами та адресами росіян, які хотіли вийти на опозиційний мітинг

Дата: 20 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У мережі оприлюднили базу з даними росіян, які збиралися вийти 21 березня на акцію протесту з вимогою звільнити опозиціонера Олексія Навального. У відкритий доступ потрапили імена, домашні адреси та інші персональні дані деяких прихильників політика.

Про це повідомляє BBC.

Листи, які отримали прихильники Навального. Фото: МБХ-Медіа

Після оголошення голодування опозиціонера Олексія Навального його прихильники почали закликати росіян реєструватися на сайті “Свобода Навальному!” та мали намір вийти з акцією протесту, якщо їх підтримає 500 тисяч осіб. Однак після погіршення стану здоров’я політика організатори вирішили вийти на акцію раніше. 

16 квітня медіа почали повідомляти про те, що у відкритому доступі з’явилася база даних з електронними адресами тих, хто зареєструвався на платформі. Дізналися про це, коли журналісти, які також зареєструвалися на сайті, отримали листи. 

“У прикріпленому файлі вся база пошт – можете знайти там свою. Для тих, хто сумнівається, крім адреси пошти, ми додали час вашої реєстрації та її підтвердження. Це допоможе згадати момент, коли ви віддали свої дані в руки лузерів. У базі 529 тисяч пошт – там 70% ботів, але є і живі люди, як ви”, – йшлося в ньому. 

Згодом голова регіонального штабу Навального повідомив, що інформацію вкрав колишній співробітник організації, якого нібито завербувала ФСБ. Спочатку у відкритий доступ потрапили тільки електронні адреси людей, однак згодом, коли їх “збагатили” інформацією з інших злитих баз, у них з’явилася персональна інформація. 

Затриманий на акції протесту 31 січня. Фото: Meduza

Кореспонденту телеканалу “Дождь”, який висвітлює акції протесту, надіслали його прізвище та ім’я, дату народження та адресу реєстрації, а також погрози, що ці дані можуть отримати його роботодавці. За даними медіа, у відкритий доступ потрапили понад 52 тисячі рядків у двох файлах Exel, що містять імена або прізвища та номери телефонів. У ще більш ніж 112 тисячах рядків є також інформація про дату народження, домашню адресу, телефони, місця роботи й навчання росіян.

Журналісти BBC звернулися до власного джерела, що має доступ до злитих баз персональних даних, щоб воно встановило, звідки могли отримати додаткову інформацію. За його оцінкою, одним з таких джерел є база з доходами москвичів за попередні роки, де вказано місця роботи. 

Нещодавно російська прокуратура подала до суду позов з вимогою визнати організацію Навального “Фонд боротьби з корупцією” екстремістською. Якщо суд дозволить зробити це, то прихильникам опозиціонера можуть загрожувати реальні строки ув’язнення. Перше засідання в цій справі має відбутися 26 квітня. 

Нагадаємо, що нещодавно в Росії завели кримінальну справу на студентську редакцію через відео про підтримку акцій за Навального. Чотирьом редакторам журналу заборонили виходити з дому, користуватись інтернетом та іншими засобами зв’язку, спілкуватися з будь-якими людьми, крім адвоката та близьких родичів, без письмового дозволу слідчого.

У січні поточного року в десятках російських міст відбулися масові акції протесту, які спричинило ув’язнення опозиціонера Навального. Незадовго до цього політик, який повернувся з лікування, потрапив у СІЗО після суду, який провели в стінах поліцейського відділку. Силовики жорстко б’ють протестувальників та затримали тисячі людей. 

Фотографія обкладинки: neweurope.eu

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter