МЗС перевіряє інформацію про затримання в Білорусі українця Павла Рабешка

Дата: 05 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ перевіряє інформацію про затримання в Білорусі українця Павла Рабешка. Напередодні правозахисники повідомили, що в чоловіка провели обшук та, ймовірно, відвезли до місцевого КДБ.

Про це повідомляє “РБК-Україна”. 

Фото: телеграм-канал “Свободный Столин”

За даними правозахисників з центру “Весна”, Рабешка затримали 3 липня після обшуку, в якому брали участь п’ятеро силовиків. У 24-річного українця вилучили телефон та відвезли в невідомому напрямку, однак попередньо вважають, що хлопець перебуває у відділенні КДБ в Пінську. Про причини обшуку та затримання поки не відомо. 

Як розповів речник МЗС Олег Ніколенко, до Управління Брестського облвиконкому та Столинського РВВС Брестської області вже надіслали запити, щоб підтвердити чи спростувати повідомлення. Якщо ж факт затримання підтвердиться, то в МЗС хочуть, щоб білоруські силовики назвали причину переслідування українця. 

“Відповідь поки не отримано. Консули тримають справу на контролі”, – зазначив Ніколенко.

У день затримання Рабешка масові обшуки та затримання відбулися також у Мінську та Бресті.

Нагадаємо, що у квітні з Білорусі без офіційного повідомлення причин вислали українського правозахисника Володимира Яворського. Перед цим чоловіка декілька годин протримали на допиті, під час якого застосовували до нього насильство й погрожували відібрати та помістити в інтернат восьмирічного сина. У такий спосіб його намагалися змусити дати свідчення проти дружини Тетяни Гацури-Яворської щодо якої почали переслідування за політичними мотивами в країні. 

Тоді в МЗС розповіли, що надсилання ноти про порушення прав Яворського до Білорусі та з’ясування офіційних причин його вислання не входить до повноважень відомства. На їхню думку, це має зробити сам правозахисник.  

Із серпня минулого року, відколи в Білорусі не вщухає політична криза, тисячі громадян країни отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. Сотні людей визнали політичними в’язнями, а, за даними ООН, щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter