Минулого року в Україні зафіксували більше сотні справ щодо імовірних тортур правоохоронцями – Amnesty International

Дата: 07 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

За минулий рік Офіс генерального прокурора зафіксував 129 кримінальних справ щодо ймовірних тортур. 

Про це свідчать дані річної доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні, яку підготувала міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Фото: з відкритих джерел

За минулий рік, як наголошують автори, інформація про звинувачення в тортурах та іншому жорстокому поводженні, зокрема щодо затриманих осіб в поліції, з’являлась регулярно. Водночас з 129 кримінальних проваджень у 59 випадках було висунуто підозри, а у 52 справи закрили. 

Пригадали автори звіту й про травневий випадок у Кагарлику на Київщині, де жінку зґвалтували та катували прямо у відділку поліції. Спочатку за звинуваченнями затримали двох поліцейських, але згодом стало відомо про інших осіб, які пережили тортури у відділку. Через це загалом п’ятьох поліцейських із Кагарлика звинувачують в незаконному позбавленні волі та тортурах.

“Міністр внутрішніх справ відмовився подавати у відставку, але пообіцяв додаткові заходи щодо запобігання тортурам, зокрема покращені системи реєстрації затриманих та моніторингу за роботою посадових осіб”, – розповіли про реакцію МВС на події автори звіту. 

Після подій у Кагарлику МВС повідомило про запуск в усіх підрозділах поліції системи онлайн-реєстрації затриманих осіб. Наразі систему тестують у поліції Кіровоградської області, однак для запровадження її в усіх підрозділах поліції в Україні необхідно, за попередніми підрахунками, понад 20 млн євро.

Фахівці кажуть, що впровадження системи не є панацеєю, однак захистить як громадян, так і самих поліцейських від безпідставних звинувачень, зокрема керівництва. 

Нагадаємо, що у 2019 році на базі тодішньої Генеральної прокуратури створили департамент, який стежить за розслідуванням фактів катування та інших серйозних порушень прав громадян з боку правоохоронців. Всього за чотири місця минулого року працівники прокуратури повідомили про підозру в катуваннях вісьмом правоохоронцям. 

Незабаром за катування затриманого в Голосіївському відділку в Києві судитимуть оперуповноваженого поліції. 

Більшість українців, як свідчать соціологічні опитування, не вважають роботу поліції ефективною та думають, що від насильства там не застрахований ніхто

Експерти кажуть, що однією зі складових ефективності поліції, яка прямо впливає на ставлення до громадян та кількість порушень прав людини, є гідні умови праці. Однак, як показують дослідження, в Україні для поліцейських вони такими не є. Так, кожному десятому поліцейському іноді не вистачає грошей на харчування, а для 38% патрульних питання придбання одягу чи взуття спричиняє труднощі. 

Фотографія обкладинки: EPA-EFE

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter