МВС: В усіх підрозділах поліції запрацює система цілодобового контролю за діями силовиків

Дата: 04 Червня 2020
A+ A- Підписатися

В усіх підрозділах поліції функціонуватиме система онлайн-реєстрації затриманих осіб.

Про це повідомили в МВС.

Наразі систему тестують у поліції Кіровоградської області

Система під назвою “Сustody Records” реєструватиме затриманих осіб в усіх підрозділах поліції, починаючи з фактичного затримання. Також вона дозволить подавати скарги та, за словами очільника МВС Арсена Авакова, містить інші механізми контролю за діями посадових осіб у режимі 24/7. 

Наразі систему тестують у поліції Кіровоградської області, де мають переоблаштувати приміщення 10 відділів і відділень поліції. Водночас для запровадження системи в усіх підрозділах поліції в Україні необхідно, за попередніми підрахунками, понад 20 млн євро.

За словами експерта Центру політико-правових реформ Євгена Крапивіна, система “Сustody Records” не є панацеєю від катувань, що відбуваються у відділках поліції, однак допоможе мінімізувати ризики за допомогою відеоспостереження, електронної системи реєстрації всіх дій, а також роботи офіцера з прав людини, який має спілкуватись із затриманими особами. З іншого боку, система також захистить самих поліцейських від безпідставних звинувачень, зокрема від керівництва. 

“Це не панацея від катувань, бо завжди можна займатися цими “ефективними”, з точки зору правоохоронців, методами розслідування десь в автомобілі, підвалі, лісопарку чи деінде. Просто це складніше, складніше також приховати сліди й уберегтися від невимушених свідків. Урешті, для тієї категорії людей, які вважають, що пару ударів з боку поліцейського під час допиту – це нормально, буде зрозуміло, що щось тут не те відбувається”, – зауважив він.

Нагадаємо, що катування в поліцейських відділках та пов’язані з ним неправомірні дії правоохоронців, на жаль, досить поширені в сучасній українській поліції. Раніше ZMINA розповідала, чому цю проблему вважають системною та як на неї радять впливати експерти

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter