Аваков розповів, як змінять поліцію, щоб там не катували й не ґвалтували

Дата: 05 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Після зґвалтування поліцейськими жінки в Кагарлику та інших злочинів, скоєних правоохоронцями останнім часом, у МВС ухвалять певні рішення щодо введення додаткових функцій інспекції з особового складу Нацполіції.

Про це під час виступу у Верховній Раді заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За його словами, у поліції планують зробити таке:

  • в усіх підрозділах поліції запровадити систему “Custody Records”;
  • переглянути кадровий склад інспекції з особового складу, куди залучать працівників з досвідом роботи в оперативних підрозділах;
  • підвищити заробітну плату та матеріально-технічне забезпечення інспекції: автомобілі для перевірок, засоби фіксації порушень (бодікамери тощо);
  • надати право перевіряти будь-які підрозділи, служби, окремих працівників під час несення служби в будь-який час доби;
  • під час професійного добору кандидатів на службу в поліцію проводити додаткове психологічне обстеження за новітніми методиками щодо виявлення прихованих ознак агресивності та девіантності поведінки.

“Серед нас є герої, трудяги і, на жаль, є ті, хто порушує закон. У кожній поліції світу зустрічаються негативні резонансні події, але принципово важливо, як система МВС реагує на ці події. У відділку поліції Кагарлика стався ганебний інцидент, коли поліцейські застосували тортури, завдали побоїв та зґвалтували жінку. Те, що сталося в Кагарлику, неприпустимо і потребує жорсткої реакції, яка і послідувала з боку поліції. Ми миттєво відреагували й зробили суттєві висновки щодо недоліків у роботі інспекції з особового складу Нацполіції”, – сказав Аваков. 

Під час виступу Авакова депутатка від партії “Голос” Інна Совсун запитала в очільника МВС, чи вибачитиметься він публічно перед батьками п’ятирічного Кирила Тлявова, якого минулого року застрелив поліцейський на Київщині. Відомо, що двоє підозрюваних у вбивстві нещодавно вийшли на волю із СІЗО.

“Я не робитиму те, що ви хочете, я робитиму те, що повинен. Ви сказали неправду, що вбивці п’ятирічного Кирила Тлявова на свободі. Це не так. Один із них, колишній працівник поліції, зараз перебуває в тюрмі. Двох відпустив суд з певними обов’язками два місяці тому. Один неповнолітній також має запобіжний захід. Учора були роковини смерті хлопчика. Поліція разом з тією сім’єю завжди, в тому числі й учора там був поліцейський. Тому не треба спекулювати. Не вам мене повчати, як кажуть, “родіну любити”. Я патріот до “мозга костєй” і працюватиму на державу, а не на політичні інтереси деяких політичних партій”, – відповів на це Аваков. 

Нагадаємо, що сьогодні під Верховною Радою проходять чотири акції протесту з вимогою звільнити очільника МВС Арсена Авакова.

Активісти вже довго намагаються усунути з посади очільника МВС, якого звинувачують у провалі реформи поліції та гальмуванні розслідувань нападів на активістів. Після зміни влади Аваков зберіг свою посаду та розповів, що не збирається йти у відставку. Причиною для відставки Авакова, за словами його заступника Антона Геращенка, не стане й інцидент у Кагарлику

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter