“Ми не повинні розуміти, ми повинні лікувати”: викладачку львівського вишу звинувачують у гомофобії

Дата: 02 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Національному університеті “Львівська політехніка” створять спеціальну комісію, яка має розглянути гомофобний інцидент, що нещодавно трапився під час обговорення теми для наукової роботи однієї зі студенток. Викладачка вишу Ольга Мер’є під час дискусії висловила гомофобні твердження про дієвість конверсійної терапії. 

Про це повідомила на сторінці у фейсбуку депутатка Інна Совсун.

Ольга Мер’є – кандидатка архітектури, старша викладачка кафедри дизайну та основ архітектури Інституту архітектури Національного університету “Львівська політехніка”. У 2009 році вона отримала науковий ступінь та викладає курси живопису, скульптури та архітектурної композиції.

Напередодні в медіа з’явилися повідомлення про те, що викладачка потрапила в гомофобний скандал. Так, коли одна зі студенток вишу вирішила написати наукову роботу на тему, присвячену харасменту, Мер’є спочатку просто висловилася проти. Однак згодом кандидатка наук почала розповідати про те, що ЛГБТ-люди нібито потребують лікування. Викладачка також змусила студентку відповісти на запитання, яку сексуальну орієнтацію остання має.

“Люди, які сповідують християнські цінності, насамперед розуміють, що це є хворе суспільство. Тобто якщо хтось себе позиціює як гей або лесбійка, то це людина, у якої нездорова психіка, і це людина, яку треба лікувати. Нам не потрібно впарювати, що ми повинні їх визнати та розуміти. Ми не повинні їх розуміти, ми їх повинні лікувати”, – сказала викладачка. 

Репаративна або конверсійна терапія, про яку говорить викладачка, – це антинаукова методика, спрямована нібито на зміну сексуальної орієнтації людини з гомосексуальної на гетеросексуальну. “Лікування” часто проводять за декількома методами, зокрема електрошоком або показують гомосексуальним людям еротичні фільми з представниками їхньої статі, а одразу після спричиняють блювоту.

Від минулого року в Німеччині за застосування таких практик на людях можна отримати штраф у розмірі 30 тисяч євро або навіть обмеження волі до року, а нещодавно більш ніж 370 релігійних діячів зі всього світу закликали заборонити репаративну терапію 

Окрім тверджень про лікування гомосексуалів Мер’є також висловилася щодо поняття “харасмент”, яке, на її думку, означає “переслідування і домагання з точки зору ґендеру”.

“Зґвалтування та сексуальне насильство – це є одне, ґендерна нерівність – це є зовсім інше. І взагалі, людина, яка запровадила поняття “ґендер”, пізніше написала, що це було зроблено за фінансову вигоду, і насправді ніякого ґендеру не існує. Нам це просто впарюють“, – сказала вона. 

Журналістам, які намагалися зв’язатися з викладачкою, зробити цього не вдалось.

Ольга Мер’є. Фото: Zaxid.net

За словами депутатки Совсун, після розголосу історії вона написала ректору, який запевнив її, що адміністрація навчального закладу розбереться в ситуації. Про те, що заклад пообіцяв відреагувати на інцидент, повідомили й місцеві журналісти.

“В університеті діє кодекс етики, в якому чітко зафіксовано, що викладачі та студенти не можуть вдаватися до дискримінаційних висловлювань чи дій. Я хочу вірити, що процедури спрацюють, що кодекс етики – це не просто формальний документ, а реально робочий інструмент для того, аби утверджувати принципи, на яких будується університет”, – написала вона.

Як відомо, Всесвітня організація охорони здоров’я ще в 199о році виключила гомосексуальність з міжнародної класифікації хвороб (МКХ-10).

Раніше ZMINA розповідала історію відомого християнського активіста зі США, який створив центр репаративної терапії, де людей насильно нібито лікували від гомосексуальності, а згодом зробив камінг-аут. Сім’я 51-річного чоловіка, як він розповів журналістам, була дуже релігійною, а тому він вирішив, що має пройти курс “лікування” від гомосексуальності, який йому спочатку оплатила мати. Після проходження “терапії” чоловік одружився та став батьком двох синів, а згодом відкрив центр “Надія на цілісність”, де вирішив допомагати “лікуватись” іншим ЛГБТ-людям.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter