МОЗ: За відсутність маски українцям уже виписали понад 2 тисячі штрафів

Дата: 25 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

За чотири дні дії в Україні нового закону, який дозволяє штрафувати громадян за перебування в громадських спорудах і транспорті без масок, поліція склала 2 111 постанов.

Про це на брифінгу повідомив очільник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов

Із 21 листопада поліція має право складати протоколи за порушення карантину прямо на місці. У вихідні тільки в Києві, де правоохоронці провели півтори тисячі перевірок, виписали 243 адміністративних протоколи.

“За цей час (із 21 листопада. – Ред.) було складено вже 2 111 постанов про накладання штрафів безпосередньо на місці. Усі ці дії покликані зберегти ваше здоров’я і здоров’я ваших близьких”, – запевнив Степанов на брифінгу. 

Відомо, що порушники карантинних правил відтепер можуть отримати покарання від 170 до 255 грн.

Нагадаємо, що станом на червень правоохоронці встигли виписати українцям штрафів на 5 млн грн. За даними правозахисників, найбільше протоколів поліцейські склали на Дніпропетровщині, Харківщині та в Києві. Водночас судді, які вирішували, чи карати порушників карантину, зазвичай ухвалювали рішення на їхню користь, а тому тільки в 10,8% випадків люди отримували штрафи за неносіння масок.

Так, у Чернівецькій області суд відмовився карати чоловіка за відсутність маски, бо держава мала забезпечити його нею за законом. Виправдав суд і киянина Валентина Бур’янова, який у перший день посилення карантину переплив річку в столичному Гідропарку. Судді відмовилися штрафувати чоловіка майже одразу після інциденту, однак поліцейські так хотіли покарати плавця, що навіть сфабрикували протокол.

ZMINA докладно розповідала про те, як у документі з’явилася ціла сторінка з неправдивою інформацією, а в рапорті правоохоронці стверджували, що хлопець не підписався під їхніми дописами через свою неуважність. Наприкінці липня суд закрив справу проти Бур’янова, і тепер хлопець домагатиметься покарання для поліції. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter