Мовний омбудсман пропонує прибрати російську мову з паперових паспортів українців

Дата: 04 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Мовний омбудсман рекомендуватиме Верховній Раді внести зміни до положення про паспорт громадянина України. Зокрема, вони необхідні для документа старого зразка, де відомості записані двома мовами – українською та російською. 

Про це заявив Тарас Кремінь на брифінгу в Медіацентрі Україна.

Фото: Znaj.ua

“Ми просимо внести зміни до положення про паспорт громадянина України, яким передбачити, що паспорт складається державною мовою, згідно з частиною першою статті 8 мовного закону”, – наголосив мовний омбудсман.

Він нагадав, що станом на зараз в Україні паралельно існують два бланки паспортів – біометричні паспорти та паспорти старого зразка, де інформація про громадянина, його прописку та місце видачі документа записані як державною, так і недержавною мовою.

“Ми наполягаємо на уніфікації та в приведенні у відповідність до мовного закону цієї парадигми”, – підсумував Кремінь.

Нагадаємо, що протягом першого кварталу 2023 року на адресу мовного омбудсмана Кременя надійшло 880 звернень громадян щодо порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Більшість скарг – понад 56% – стосувалася обслуговування споживачів.

Найбільше повідомлень про порушення з міста Києва (363 звернення), Одеської (128), Харківської (72), Дніпропетровської (73), Київської (42) та Миколаївської (24) областей.

Примітно, що в першому кварталі 2022 року на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшло 740 звернень громадян щодо порушення Закону України “Про функціонування української мови як державної”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter