З початку року мовний омбудсман отримав 880 скарг, понад половину – щодо обслуговування

Дата: 05 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Протягом першого кварталу 2023 року на адресу мовного омбудсмана Тараса Креміня надійшло 880 звернень громадян щодо порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Більшість скарг – понад 56% – стосувалася обслуговування споживачів.

Про це йдеться у звіті уповноваженого із захисту державної мови.

Фото: Слово і Діло

За даними омбудсмана, 327 звернень стосувалися відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів. Ще 170 скарг – щодо порушення безпосередньо під час обслуговування.

Також громадяни зверталися через недотримання вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення – 80 звернень громадян стосувалися зовнішньої реклами та вивісок.

Проблемним, як зазначає Кремінь, залишається дотримання законодавства про державну мову в освіті працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти. З початку року щодо цього питання надійшло 114 звернень.

Крім того, 41 громадянин повідомив про порушення у сфері охорони здоров’я під час надання послуг у лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою.

Найбільше повідомлень про порушення з міста Києва (363 звернення), Одеської (128), Харківської (72), Дніпропетровської (73), Київської (42) та Миколаївської (24) областей.

Примітно, що в першому кварталі 2022 року на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшло 740 звернень громадян щодо порушення Закону України “Про функціонування української мови як державної”.

Раніше ZMINA писала, що в лютому в одеському закладі “Cafe de Fleur” розгорівся мовний скандал, оскільки відвідувачці в грубій формі відмовили в обслуговуванні українською. Після цього жінку попросили покинути заклад. Діалог вона записувала на відео й одразу звернулася до правоохоронних органів.

Нагадаємо, що 16 січня 2021 року набула чинності стаття мовного закону, відповідно до якої всі заклади обслуговування в Україні зобов’язані надавати послуги та інформацію державною мовою. Нові норми повинні забезпечити право громадян на надання послуг в країні українською мовою. Водночас може здійснюватись обслуговування клієнта недержавною мовою, якщо на цьому наполягає клієнт і знайдено прийнятну для обох сторін мову комунікації.

Із 16 липня 2022 року запроваджено адміністративну відповідальність за порушення мовного закону. Розмір штрафу становить від 3 400 до 8 500 грн, якщо порушення вчинено вперше. За повторне протягом року порушення накладатиметься штраф від 8 500 до 11 900 грн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter