МОН: Виші готові приймати білоруських студентів на навчання

Дата: 12 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Білоруські студенти, які хочуть здобувати вищу освіту в Україні, мають можливість вступити до навчальних закладів. 

Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки. 

Через підтримку протестів проти фальсифікацій на президентських виборах білоруські студенти зіткнулися з тиском. Так, 1 вересня десятки з них зустріли в ізоляторах, а згодом самопроголошений глава республіки Олександр Лукашенко закликав керівників навчальних закладів відраховувати мітингарів та лякав їх призовом.

Білоруський ОМОН затримував студентів навіть у стінах університетів, зокрема в центральному холі Мінського державного лінгвістичного університету 4 вересня, де вони мирно співали пісні та вигукували “Живе Білорусь!”

Для зарахування до українських вишів у 2020–2021 навчальному році білоруським студентам треба подати документи не пізніше ніж 15 грудня. У МОН зазначили, що документи про освіту, які видали в Білорусі та на підставі яких відбуватиметься вступ, можна подавати без проставлення на них апостилюі Апостиль (з фр. apostille) — спеціальний штамп апостиляції, що засвідчує дійсність підписів, статусу осіб, печаток. Підтвердження підписів і печаток на офіційних документах апостилем робить ці документи чинними в усіх країнах-учасницях Гаазької конвенції. Апостиль може не використовуватися, якщо існують правові підстави, що скасовують або спрощують легалізацію документа виданого окремою державою.

Нагадаємо, що до протестів у Білорусі, які не закінчуються з 9 серпня, встигли долучитися працівники державних підприємств, шкіл, журналістиколишні посадовціпенсіонери та навіть лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич

Лише за перші декілька днів масових акцій тисячі білорусів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися та катували. За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Правозахисники кажуть, що з травня поточного року білоруська влада порушила майже тисячу кримінальних справ, пов’язаних з виборами та протестами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter