Молдова ратифікувала Стамбульську конвенцію

Дата: 15 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Парламент Молдови ратифікував конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству, більш відому як Стамбульська конвенція. 

Про це повідомляє Newsmaker. 

Парламент Молдови. Фото: coe.int

Молдова підписала Стамбульську конвенцію ще 2017 року, проте ратифікувала документ тільки зараз. За тиждень до голосування православна церква країни виступила проти ратифікації, а у день голосування депутат-соціаліст Григорій Новак пропонував виключити відповідне питання з порядку денного. 

Після того як подану ним правку не підтримали колеги, він разом з депутатами комуністами покинув залу, аби не брати участі у “ганебному дійстві”. У підсумку ратифікацію Стамбульської конвенції підтримали 54 депутати від партії “Дія і солідарність”(PAS).

У травні минулого року електронна петиція на сайті президента України із закликом ратифікувати Стамбульську конвенцію набрала необхідну для розгляду кількість голосів. Через місяць Володимир Зеленський пообіцяв внести до парламенту відповідний законопроєкт про ратифікацію, однак наголосив, що зробити це зможе після того, як Міністерство закордонних справ подасть відповідну пропозицію.

Проти ратифікації документа в Україні виступають так звані поборники традиційних цінностей та Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). 2017 року вони звернулися до тодішнього голови Верховної Ради Андрія Парубія та очільниці Комітету з питань соціальної політики Людмили Денісової з офіційними заявами про те, що поняття “гендер” загрожує українській сім’ї, попри думки експертів з цього приводу. 

Згодом Верховна Рада ухвалила закон про запобігання та протидію домашньому насильству та закон, що мав би допомогти реалізувати положення Стамбульської конвенції. Однак з його тексту вилучили поняття “гендер”, “гендерна ідентичність”, “гендерно зумовлене насильство”, “гендерні стереотипи” та “сексуальна орієнтація”.

Нардепки, які намагались повернути до тексту ці поняття, пояснювали, що конвенція ґрунтується на розумінні того, що в основі насильства щодо жінок, включаючи домашнє, є гендерна нерівність, та що забезпечення рівності між жінками та чоловіками є ключовим елементом у запобіганні та викоріненні цього явища.

В Україні й до пандемії коронавірусу ситуація з домашнім насильством була кричущою, а з початком карантину вона погіршилась, бо жінки та діти, які потерпають від рук кривдників, стали заручниками ситуації та фактично змушені жити з ними в ізоляції.  

Нагадаємо, що минулого року, попри свою позицію щодо Стамбульської конвенції, Рада церков виступила проти домашнього насильства.

Через неефективне реагування на таке насильство Україна змушена платити тисячі євро компенсації за доведені порушення в ЄСПЛ.

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Tania Kebak

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter