Молдаванин довів у Страсбурзі, що Росія порушила його права у Придністров’ї

Дата: 22 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс рішення на користь позивача у справі “Мозер проти Молдови та Росії”.

Росія повинна заплатити Мозеру 29 тисяч євро через порушення його прав у невизнаній Придністровській республіці.

Справа Мозера надійшла до суду 24 лютого 2010 року. У скарзі він зазначив, що в 2008 році був незаконно арештований. Йому не надали медичну допомогу та відмовили у зустрічі зі священником. Його звинуватили у розкраданні коштів у фірми, на яку він працював. Тіраспольський народний суд тримав його під вартою безстроково. Пізніше Мозера засудили до 7 років умовно із конфіскацією майна та підпискою про невиїзд. Однак він виїхав до Швейцарії, де попросив про притулок.

Під час слухань Молдова заявила, що не змогла підтвердити факти цієї справи через відсутність співпраці з боку представників Придністров’я. 

Росія не дала жодних пояснень, пославшись на непричетність до справ у Молдові. Однак Мозер зміг довести, що сепаратистська республіка існує лише за підтримки Росії.

У ЄСПЛ зазначили, що “Придністров’я продовжує своє існування тільки завдяки військовій, економічній, фінансовій, інформаційній та політичній підтримці Росії… Росія має ефективний контроль або як мінімум вирішальний вплив на Придністровську республіку”. 

У своєму рішенні судді також посилалися на попередні аналогічні справи, де була доведена причетність Росії до ситуації у Придністров’і. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter