Міжнародний суд ООН заслухав виступи 32 держав на підтримку позову України

Дата: 21 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У третій день публічних слухань у справі України проти Росії в Міжнародному суді ООН виступили представники 32 країн. Вони оприлюднили свої зауваження на попередні заперечення Росії у цій справі.

Правники різних країн неодноразово наголошували, що їхня мета у цій справі – захистити Конвенцію про запобігання злочину геноциду і покарання за нього від спотворень російською стороною.

Трансляцію засідання опублікували на сайті МС ООН.

Фото: Діана Колодяжна

Представники країн, що долучилися до позову, мали змогу представити суддям своє бачення російських зауважень до цієї справи.

Правниця від Німеччини Вібке Рюккерт наголосила, що долучення до процесу 32 країн є безпрецедентним. 

“Це саме по собі свідчить про те, що сторони Конвенції про геноцид дуже зацікавлені в її належному тлумаченні”, – додала вона.

Представниця Греції зі свого боку додала, що Конвенція 1948 року про геноцид має захищати найпростіші правила моралі та не дозволяти державам-учасницям нею зловживати.

“В іншому випадку сенс існування Конвенції та довіра до неї як до універсального інструменту для запобігання геноциду були б повалені, а роль суду, як важливого засобу для відшкодування, була б підірвана”, – зазначила Зіновія Ставріді.

Кожна країна, що презентувала свою позицію одноосібно, мала 10 хвилин на виступ. Держави ж, що подали спільні заяви, мали по 15 хвилин.

Деякі сторони оскаржували усі зауваження Росії до позову, інші – розбирали по одній претензії.

Одним з основних закидів РФ є те, що Україна буцімто викривлює положення Конвенції та не має права посилатися на неї у позові, бо самого геноциду не було. Тож багато країн зосередилися саме на розборі IX статті Конвенції, на яку посилалася Україна, подаючи позов.

Представники Латвії, зокрема, наголосили, що судді вже зробили свої висновки щодо застосування Україною цієї статті на етапі прийняття тимчасових заходів – вони підтвердили юрисдикцію суду у цій справі  prima facie, тобто на перший погляд. Таке ж рішення судді мають ухвалити й нині, зазначив професор Мартинс Папарінскіс.

Нова Зеландія так само заявила, що відмова Росії виконувати тимчасові заходи є сама по собі суттєвим порушенням статті IX. Це, за словами правників, створює основу для юрисдикції суду.

Представники країн-учасниць також підкреслили, що уся ця справа спрямована на захист міжнародного права загалом.

“Держава-учасниця повинна мати можливість просити суд визначити, що будь-які звинувачення в порушенні Конвенції є необґрунтованими. Іншими словами, країнам має бути дозволено “очистити своє ім’я”, – зазначили представники Кіпру. 

Публічні слухання продовжаться наступного тижня. Росія та Україна матимуть ще по одному раунду виступів, щоб відповісти на зауваження, що були озвучені раніше.

Нагадаємо, Російська Федерація намагається переконати Міжнародний суд ООН, що позов України неправомірний, і суд не має юрисдикції, щоб його розглядати. Водночас свої доводи та аргументи представники Росії будують на маніпуляціях та перекручуваннях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter