Мінкульт рекомендував перейменовувати у всій Україні вулиці, названі на честь російських діячів

Дата: 02 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Експертна рада Мінкультури назвала 10 найпоширеніших топонімів на честь російських діячів, які рекомендуються до перейменування в Україні насамперед.

Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

Фото з відкритих джерел

“В умовах широкомасштабного вторгнення РФ в Україну слід враховувати, що ворог навіть топоніміку використовує як маніпулятивний механізм для ретрансляції пропагандистських меседжів, цінностей, своєї світоглядної моделі та концепту так званого “руского міра”. Повномасштабна війна стала каталізатором для прискорення процесу усунення з культурного простору України й суспільно-політичного дискурсу того російського, що десятиліттями впроваджувалося як “велика російська культура”, – пояснив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Як повідомляє відомство, значна кількість назв міських вулиць, площ та проспектів в українських містах пов’язана з росіянами, чиї життя та діяльність не мають стосунку до України, її історії, науки, культури, а здебільшого вони не народилися тут.

Тож експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики України з подолання наслідків русифікації та тоталітаризму визначила 10 найпоширеніших топонімів на честь російських діячів, які рекомендовано перейменувати насамперед.

До десятки таких найчастіше використовуваних топонімів входять названі на честь космонавтів і льотчиків-випробувачів Юрія Гагаріна, Валерія Чкалова та Володимира Комарова, поетів та письменників Олександра Пушкіна, Максима Горького, Михаїла Лермонтова та Володимира Маяковського, полководця Олександра Суворова, героя Радянського Союзу Олександра Матросова.

Експертна рада міністерства рекомендує розглядати можливість заміни зазначених назв для мінімізації впливу радянсько-російських наративів на світогляд українців, встановлення історичної справедливості та відновлення української історико-національної топоніміки.

Нагадаємо, що 18 липня Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №7253, яким запропонували заборонити давати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують Росію. А також нещодавно Мінкульт створив спеціальну Раду з дерусифікації й декомунізації.

Крім того, в Україні з 2015 року виготовлення, розповсюдження, а також публічне використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, зокрема у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їхніх фрагментів стало протизаконним.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter