Мінкульт створив Раду з дерусифікації і декомунізації

Дата: 08 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики створило раду, яка працюватиме над питаннями дерусифікації, декомунізації та деколонізації. Віднині органи місцевого самоврядування в діалозі із суспільством мають доходити спільного рішення щодо демонтажу чи перенесення пам’ятників та інших об’єктів радянського минулого й далі координувати його з радою.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.

Фото: Тарас Ібрагімов

“Через повномасштабне вторгнення Росії запит на заміну радянського й російського спадку на український в нашій державі значно активізувався. Дерусифікація, декомунізація та деколонізація – це своєчасні процеси в історії сучасної України. Але всі вони мають проходити цивілізовано”, – йдеться в повідомленні.

Процес створення такої ради, на думку очільника Мінкульту Олександра Ткаченка, проходив з надвеликим завзяттям, адже після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні вже почали вилучати з вулиць пам’ятники радянським та російським діячам, а також перейменовувати об’єкти й позбуватися радянської символіки в містах.

Ткаченко, коментуючи новий виток декомунізації в Україні, зазначив, що його не слід робити стихійним та займатися перейменуванням та знищенням памʼяток бездумно. За його словами, Україна вже давно почала працювати над декомунізацією, а перейменування вулиць, знесення памʼятників російських діячів та позбуття радянської символіки в містах – це зрілий і свідомий етап розвитку України. Він також наголосив, що мати комуністичні та російські елементи в нашому просторі, коли СРСР та Росія свідомо знищувала українців та українську державність, неприпустимо.

Нагадаємо, що в Україні з 2015 року виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, зокрема у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їхніх фрагментів стало протизаконним.

Також у межах декомунізації перейменували майже тисячу українських міст та демонтували понад 2,5 тисячі пам’ятників, пов’язаних з радянським минулим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter