Депутати пропонують заборонити давати географічним об’єктам назви, що увіковічують або символізують Росію

Дата: 18 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №7253, яким запропонували заборонити давати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують Росію.

Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті парламенту.

Вказівник на вулиці Пушкіна в Києві. Скриншот відео 

У пояснювальній записці, яка містить понад три десятки сторінок, автори законопроєкту докладно розповідають на прикладах про те, які разючі історичні несправедливості, спричинені минулою комуністичною ідеологією, виявили під час декомунізації. 

“Наприклад, топонім Олешшя відомий ще з 11-го століття. З 1928-го і до повернення історичної назви у 2016-му місто, центр Олешківського району Херсонської області, називалося Цюрупинськ – на честь наркома продовольства РСФРР та активного організатора сумнозвісної реквізиторської продрозверстки Олександра Цюрупи”, – розповідають депутати. 

Також апелюють до досвіду інших країн, зокрема Литви, Латвії, Естонії. 

“Практика постсоціалістичних країн Центральної Європи доводить, що декомунізація та деколонізація національної топонімії є невід’ємним елементом демократизації політичного та суспільно економічного життя країни і що навіть економічні труднощі, неоднорідний національний чи соціальний склад мешканців певного регіону або населеного пункту не можуть перешкодити реалізації добре продуманої стратегії перейменування населених пунктів та їх вулиць і площ”, – кажуть автори. 

Депутати пропонують доповнити закон “Про географічні назви” статтею 5 такого змісту: 

“Забороняється присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн, державну тоталітарну політику та практику, пов’язану з переслідуванням опозиції (опозиційних діячів), дисидентів та інших осіб за критику тоталітарного радянського та тоталітарного російського режиму, зокрема й громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях України або тимчасово перебували на території держави окупанта та стали жертвами переслідування з боку російських репресивних органів”.

Нагадаємо, що в Україні з 2015 року виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, зокрема у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їхніх фрагментів стало протизаконним.

Нещодавно Мінкульт створив спеціальну Раду з дерусифікації й декомунізації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter