Мінкульт проситиме YouTube заблокувати NewsOne, ZIK та “112 Україна”: що можна почути в їхніх ефірах?

Дата: 03 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики скерує до американської компанії YouTube рішення РНБО щодо санкцій проти телеканалів NewsOne, ZIK і “112 Україна” та проситиме закрити їхні сторінки на сайті сервісу.

Про це повідомив очільник відомства Олександр Ткаченко в телеграмі.

Фото з відкритих джерел

Після запровадження санкції проти бізнесмена Тараса Козака, який є власником каналів, їхню трансляцію одразу припинили на телебаченні. Відео, на яких голос однієї з ведучих каналу ZIK обривається картинкою кольорового екрана, люди почали викладати в мережу одразу після появи новин про санкції. Один з онлайн-сервісів “Ланет” прямо опівночі опублікував повідомлення про припинення трансляції на основі президентського указу. 

Однак три канали продовжили свою роботу в ютубі та почали вести спільний марафон.

“Ці канали – в ефірному, супутниковому чи в інтернет-трансляціях – представляють інформаційну загрозу національній безпеці України, оскільки є не ЗМІ чи звичайним мовником, а частиною пропагандистської війни Росії проти України”, – наголосив Ткаченко у своєму дописі. 

Очільник Мінкульту додав, що американська компанія керується власною політикою щодо закриття каналів, але висловив упевненість, що “платформа має знати про те, хто саме і як саме фінансує і виробляє ворожий контент”.

Відомо, що заблоковані телеканали транслюють російську пропаганду та не гребують мовою ворожнечі. Так, гості передач, які виходять на NewsOne, розповідають, наприклад, про непідтверджені факти утисків російськомовного населення в Україні або про те, що на Донбасі нібито відбувається “громадянський конфлікт”.

Ефіри каналу “112 Україна” також ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Причиною цього були слова Миколи Азарова про те, що Євромайдан був нібито державним переворотом, після якого до влади в Україні прийшли нацисти.

У вересні минулого року регулятор відмовився продовжувати ліцензію на цифрове мовлення “112 Україна”. За словами членів ради, канал виграв конкурси в багатьох областях, фактично залишивши глядачів без регіональної журналістики.

Заблокований ZIK також відомий мовою ворожнечі та участю в дискредитаційних кампаніях проти активістів. За час існування канал провів щонайменше два марафони, в межах яких розповідав своїм глядачам про те, що американський філантроп Джордж Сорос планує знищення цивілізації та керування світом.

Ці твердження є теорією змови, яка популярна не тільки в Україні, але й в інших країнах, зокрема ЄС. Її прихильники також часто виступають проти ратифікації Стамбульської конвенції, антидискримінаційних ініціатив та нападають на ЛГБТ-активістів

Нагадаємо, що напередодні президент Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter