Нацрада перевірить Newsone через слова Піховшека про утиски російськомовних

Дата: 15 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планує провести позапланову перевірку телеканалу Newsone через можливе розпалювання ворожнечі в ефірі. 

Про це повідомили на сайті регулятора. 

Слова Піховшека про необхідність захисту російськомовних українців починаються з 37-ї хвилини ефіру 

Перевірку регулятор призначив через висловлювання гостя передачі “Епіцентр української політики” В’ячеслава Піховшека. Під час моніторингу ефіру медіаексперти побачили в його висловлюваннях про необхідність захисту російськомовного населення країни ознаки закликів до ворожнечі, ненависті, а також пропаганди зверхності або неповноцінності за різними ознаками.

“Уже давно все зрозуміло, вже все оголилося до межі – російськомовна людина оголошується ворогом”, – сказав Піховшек під час ефіру. 

Ані ведуча, ані інші творчі або редакційні працівники телеканалу, як зазначив регулятор, не зреагували на висловлювання гостя та не припинили правопорушення в прямому ефірі. Передача “Епіцентр української політики” належить до категорії “інформаційно-аналітичних”, наголосили в Нацраді, а тому передбачає підвищену увагу телеканалу до дотримання об’єктивності та збалансованості.

Експерти вважають, що суб’єктивне, політично упереджене та негативне висвітлення питання функціонування української та російської мов в Україні може свідчити не тільки про свідому позицію журналіста Піховшека, а й про редакційну політику каналу. 

Позапланову перевірку, що не передбачає виїзду на місце, експерти планують провести з 8 до 19 лютого. Окрім цього, регулятор звернеться до Комісії з журналістської етики та Уповноваженого із захисту державної мови, щоб ті надали висновки щодо дотримання в передачі професійних етичних стандартів, а також вимог чинного законодавства. 

Нагадаємо, що парламент ухвалив закон про мову у квітні 2019 року. За словами експертів, документ можна назвати найкращим з подібних, ухвалених в Україні, але він має багато суттєвих недоліків з погляду дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини та Конституції. На суперечливі та дискримінаційні норми вказала у своїх висновках Венеційська комісія. 

Водночас, як показують соціологічні дослідження, половина українців не бачить дискримінації російськомовних у країні.

Відомо, що телеканал NewsOne вже не вперше потрапляє до поля зору Нацради через мову ворожнечі в ефірі. Минулого року медіа оштрафували на понад 100 тисяч гривень за висловлювання ведучого Руслана Коцаби про те, що на Донбасі нібито відбувається “громадянський конфлікт”.

Два роки тому телеканал анонсував проведення спільного з російським пропагандистським каналом “Россия 24” телемосту. Тодішній прем’єр-міністр Володимир Гройсман назвав майбутній ефір спробою реваншу та закликав керівництво NewsOne відмовитися від цієї ідеї, а низка експертів наголошувала на тому, що проведення телемосту – порушення чинного законодавства

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter