Нацрада оштрафувала на понад 100 тисяч гривень NewsOne за розпалювання ворожнечі

Дата: 28 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження та оштрафувала на 105 тис. 625 грн телеканал NewsOne за висловлювання ведучого Руслана Коцаби, в яких знайшли поширення мови ворожнечі.

Про це повідомили в регулятора. 

Причиною позапланової перевірки каналу та штрафу стали висловлювання Коцаби в ефірі програми “Я так думаю”. Тоді він заявив, що на Сході України відбувається “збройний громадянський конфлікт”, який можна закінчити, тільки давши правову оцінку подіям 2013–2014 років. 

“Група змовників, я так думаю, прикриваючись тисячами протестувальників, до речі, частина з яких була проплаченою, незаконно, я так думаю, захопила владу. Кажу про те, що ви і я достеменно знаємо. Олігархи, яких влада Януковича не допускала до владного корита, раптом хитро, прикриваючись буцімто Євромайданом, патетикою Революції гідності, перехопили фінансові потоки в держави і направили їх куди? У власні кишені. Незаконне збагачення і було метою оцих “євромайданівських бариг”, – казав Коцаба в ефірі програми.

Ці висловлювання, на думку регулятора, містять у собі заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, а також ознаки мови ворожнечі щодо учасників АТО / ООС і Революції гідності.

Експерти, які перевіряли телеканал, також зазначили, що медіа порушило не тільки українські закони, але й власний статут, у якому йдеться про об’єктивність, плюралізм та неприпустимість перекручування. 

Штраф до бюджету канал має сплатити в 30-денний термін, за такий самий період ліцензіат має погодити своє мовлення із законодавчими вимогами, зазначили в Нацраді. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter