Нацрада перевірить ZIK через анонс марафону про “соросят”

Дата: 27 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Національна рада з питання телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу ZIK, підставою для якої став анонс телемарафону “Реванш соросятні” з висловлюваннями, що мають ознаки розпалення ворожнечі й ненависті.

Про це повідомили на сайті регулятора. 

Марафон на телеканалі, яким володіє депутат від “Опозиційного блоку – За життя” Тарас Козак, планували провести 13 листопада. За декілька днів до цього в мережі почали ширити відео анонсу передачі, в якому диктор говорив: “Джо Байден переміг, демократи повернулись, і “соросята” вже готують попкорн та шибениці. Попкорн – для себе, а шибениці – для українців!” 

Нацрада, яка виявила, що анонс марафону показали в ефірі каналу чотири рази, вважає, що висловлювання журналістів мають ознаки прихованого заклику глядача до ворожнечі стосовно невизначеної соціальної категорії – “соросята“. Окрім цього, розпалювання ворожнечі побачили й щодо приватних і посадових осіб США. 

“Вони (поширювані лексеми. – Ред.) формують у глядача бажання діяти або відчуття необхідності дій проти вказаних категорій і осіб за ознаками належності до цих категорій, розпалюючи до них відчуття ненависті через те, що, на думку керівництва телерадіокомпанії, саме вони винні в трагедіях українського народу з 2014 року”, – йдеться в заяві регулятора. 

Як свідчить аналіз “Детектора медіа”, телеканал провів 13 листопада “таємний марафон”, згадуючи про американського філантропа Джорджа Сороса та президента США Джо Байдена практично у всіх передачах. 

На початку року ZIK уже проводив марафон під назвою “Тхне Соросом”, у якому журналісти та гості розповідали про те, що американський філантроп нібито має план привласнення країн на пострадянському просторі та у світі. Після цього Нацрада також призначила перевірку, однак через карантин досі не змогла провести її.

“Доволі характерним є те, що одним із запрошених гостей цього ефіру став Олександр Дубінський, член депутатської фракції політичної партії “Слуга народу”, який уже тривалий час намагається продавити в парламенті законопроєкт про так званих іноземних агентів, на меті якого стоїть системне пригнічення громадянських свобод у цілому, однак про цей момент телеканал не згадував”, – розповідає керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна.

Звинувачення Сороса в змові щодо знищення цивілізації чи управління світом – теорія змови, яка популярна не тільки в Україні, але й в інших країнах, зокрема ЄС. Прихильники цієї теорії також часто виступають проти ратифікації Стамбульської конвенції, антидискримінаційних ініціатив та нападають на ЛГБТ-активістів. За словами Янкіної, правозахисники ще з кінця минулого року фіксують дискредитаційну кампанію щодо громадянського суспільства, правозахисників та реформаторів у владі, яких систематично називають “соросятами”. 

“Призначена Нацрадою перевірка телеканалу ZIK уже давно назріла, оскільки саме він тривалий час є учасником цієї кампанії з дискредитації громадянського суспільства. Такий формат подання інформації та маніпулятивна риторика є порушенням журналістської етики, порушенням стандартів достовірності, недотриманням балансу думок та об’єктивності інформації”, – вважає експертка. 

На думку Нацради, телеканал має враховувати загальну напружену ситуацію в Україні, коли виготовляє та поширює висловлювання, подібні до тих, що були в анонсі марафону про “соросят”. 

“Телеканал має враховувати те, що деякі повідомлення можуть створювати додаткове напруження в суспільстві, створювати провокації та прецеденти насильства серед населення України, а також формувати негативний образ партнерів і союзників України в боротьбі з агресією Російської Федерації, їхніх громадян, наслідком чого може бути ситуація, яка загрожуватиме національній безпеці й територіальній цілісності України”, – вважають у регулятора. 

Експерти Нацради планують прийти з перевіркою до журналістів телеканалу в середині грудня. 

Нагадаємо, згідно з моніторингом Центру прав люди ZMINA, тільки з початку поточного року в Україні 74 активісти та активістки зіткнулися з тиском і нападами. Водночас розслідування цих справ досі залишається незадовільним, а жертви нападів зазвичай не знають, як діяти в таких випадках. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter