Мін’юст розкритикував законопроєкт Дубінського про “іноземних агентів”

Дата: 09 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції виявило низку порушень конституційних прав та міжнародних зобов’язань України в законопроєкті №3564 (щодо прозорості діяльності громадських об’єднань з іноземною підтримкою) авторства Олександра Дубінського.

Про це повідомила представниця Мін’юсту Анна Соколова під час онлайн-обговорення трьох законопроєктів, у яких організації громадянського суспільства бачать загрози для своєї діяльності, повідомляє Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД).

За словами Соколової, Мін’юст проаналізував текст законопроєкту, висловив свої зауваження, надіслав їх Кабінету Міністрів та планує скерувати до профільного комітету Верховної Ради.

Аналіз, зокрема, містить зауваження Національного агентства з питань запобігання корупції про те, що законопроєкт не відповідає міжнародним зобов’язанням у положенні міжнародного законодавства. В пояснювальній записці не проаналізовано практики іноземних держав, на яку посилаються розробники.

Водночас, за словами юриста Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) Гліба Колесова, два інших небезпечних для громадянського суспільства законопроєкти – №3326 (щодо недопущення зовнішнього впливу на інтереси держави) і №3193-1 (щодо наглядових рад і органів правління державних підприємств) — уже в порядку денному парламенту.

Загалом учасники дискусії обговорили три з 12 зареєстрованих у ВР законопроєктів, які, на думку правозахисників, “поставлять діяльність організацій громадянського суспільства під удар”:

  • №3564 від 29.05.2020 – “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості діяльності громадських об’єднань з іноземною підтримкою)”;
  • №3326 від 13.04.2020 – “Про внесення змін до Закону України “Про очищення влади” (щодо недопущення зовнішнього впливу на інтереси держави)”;
  • №3193-1 від 17.03.2020 – “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних прав та можливостей громадян із представництва в наглядових радах та органах правління державних унітарних підприємств, господарських товариств та державних банків та справедливого формування і ефективної діяльності таких наглядових рад із врахуванням національних інтересів України”.

Зміст і загрози законопроєктів експерти показали в інфографіці:

 

 

Під час обговорення також презентували попередній аналіз законопроєктів щодо громадських організацій, які залучають фінансування з іноземних джерел. Його підготували фахівці Європейського центру некомерційного права (ECNL).

“Місцеві партнери попросили нас проаналізувати на відповідність міжнародним стандартам три проєкти законів, які наразі зареєстровано в парламенті України. Ми проаналізували ці законопроєкти та виявили можливу невідповідність кільком базовим свободам, таким як свобода об’єднань, право на доступ до фінансування, право на недоторканність приватного життя, а також заборона дискримінації та нелюдського і такого, що принижує гідність, поводження”, — зауважив Любан Панов, консультант програми Європейського центру некомерційного права.

Водночас народний депутат від фракції партії “Слуга народу”, голова підкомітету з питань Регламенту відповідного комітету ВРУ Павло Фролов повідомив, що згадані законопроєкти майже не мають шансів на ухвалення:

“Вони не відповідають ні демократичному розвитку, ні принципам верховенства права, ні європейському законодавству. Факти ми почули, ми передамо їх у комітети. Буде дана професійна оцінка цим законопроєктам, і вони не потраплять у порядок денний і не будуть ухвалені”.

Читайте також: У ВР внесено 12 законопроєктів, що загрожують громадським організаціям – правозахисники

Учасники обговорення погодилися, що й надалі разом із колегами та партнерами по громадському сектору закликатимуть народних депутатів відхилити ці законопроєкти й акцентуватимуть увагу на необхідності створювати сприятливіше середовище для ОГС на законодавчому рівні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter