Зеленський на п’ять років заблокував ZIK, 112 та NewsOne: чи законно це?

Дата: 03 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є.

Про це свідчить опублікований на сайті Офісу президента документ.

 
У вересні 2018 року петиція із закликом “припинення антиукраїнської діяльності телеканалів “112 Україна” та NewsOne” набрала необхідні для розгляду понад 25 тисяч голосів на сайті Верховної Ради.
 
Уже через декілька днів спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що у відповідь на петицію депутати розроблять закон щодо подальшої роботи каналів 112 та NewsOne, однак згодом парламентарі ухвалили постанову про звернення до РНБО щодо цього питання. У першому пункті рішення, яке ввів своїм новим указом у дію Зеленський, йдеться про підтримку цих пропозицій.
 
Із критикою заяв влади щодо проросійських каналів у 2018 році виступали медіаексперти, зокрема директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк
 
“Якщо йдеться про обмеження свободи слова з міркувань національної безпеки, то для цього існує закон про національну безпеку. Такі загрози або підпадають під дію цього закону, або ні. Окремим документом, що стосується окремого каналу, ці питання неможливо вирішити”, – наголошувала вона. 
 

Згідно з підписаним 2 лютого документом, обмеження щодо Тараса Козака передбачають блокування його активів, заборону на виведення активів за межі України, заборону на передання прав власності, припинення видавання дозволів на ввезення і вивезення валютних цінностей.

Обмеження також запровадили проти восьми компаній, які мають ліцензії на мовлення телеканалів ZIK, 112 та NewsOne, а саме ТОВ “Новини 24 години”, ТОВ “Нові комунікації”, ТОВ “Телерадіокомпанія “112-ТВ”, “Новий формат”, “Аріадна ТВ”, “ТВ Вибір”, “Партнер ТВ” та “Лідер ТВ”.

Окрім цього, МЗС також має повідомити компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та інших держав про введення санкцій і “порушити перед ними питання про запровадження аналогічних обмежувальних заходів”. 

За даними “Української правди”, члени Ради національної безпеки й оборони підтримали санкції проти телеканалів у письмовій формі, однак Зеленський на засіданні не пояснював їм своєї позиції. 

“2 лютого о 17:30 членам РНБО подзвонили з Офісу президента й запросили їх на Банкову, на четвертий поверх. Кожному видали папку з документами, щоб члени РНБО розписалися. За словами одного з членів Радбезу, “це було письмове опитування”, обговорення не було. Ніхто не оголошував і не акцентував на тому, що запроваджуються санкції проти каналів Медведчука”, – розповіли журналісти.

Надзвичайною ситуацією та наступом на свободу слова назвав позасудове блокування трьох каналів голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко

“Українські журналісти, медіаменеджери та власники ЗМІ мають право на свободу слова та на професію. І несуть за свою діяльність відповідальність. Але відповідальність у рамках Закону. Рішення української влади є інформаційним вибухом та шокує міжнародні інституції, які опікуються захистом прав журналістів та свободою слова”, наголосив він на сторінці у фейсбуку. 

Томіленко розповів, що НСЖУ планує повідомити про ситуацію Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів та Офіс ОБСЄ з питань свободи медіа.

“Політична належність українських власників зареєстрованих в Україні ЗМІ – не злочин… Ми засуджуємо фізичні атаки на журналістів в Україні, боремося із системною безкарністю та проти поділу журналістів на “правильних” і “неправильних”. У дискусіях журналіст чи чиновник ми завжди на стороні журналістів та свободи слова. Звичайно, закликаючи колег бути відповідальними”, – сказав він.  

Водночас, як наголошує експерт Центру прав людини ZMINA Володимир Яворський, закон про санкції допускає введення обмежень щодо телеканалів. 

“Санкції – це не відповідальність. Це тимчасовий захід для захисту національної безпеки чи проти тероризму. Україна звинувачує РФ у фінансуванні тероризму та агресії проти України. Ці медіаактиви є фактично російськими ЗМІ з номінальними національними власниками. По суті, це рішення лише продовжує попередні рішення про заборону російських медіаактивів, оскільки вони існували як спосіб обійти ці санкції”, – сказав він. 

 
З думкою НСЖУ про те, що блокування каналів є тиском на свободу слова, не погодилися в Офісі президента. Прессекретарка Зеленського Юлія Мендель на сторінці у фейсбуку наголосила, що вищезгадані медіа стали “інструментом пропаганди, який використовується в інтересах держави-агресора”.
 
Згодом і сам Зеленський у своєму твіттері виклав допис англійською: 
 
“Санкції – це складне рішення. Україна рішуче підтримує свободу слова, не пропаганду, профінансовану агресором проти нашої країни, яка підриває Україну на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції. Боротьба за незалежність – це боротьба в інформаційній війні за правду та європейські цінності”.

ZMINA докладно розповіла про те, як посадовці в міністерстві вирішували, які сайти не слід читати українцям.

Фотографія обкладинки: IT

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter