“Мені не все одно, якщо незаконно засудять цих людей”: Зеленський про фігурантів справи Шеремета

Дата: 20 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський повідомив, “що йому не все одно” щодо долі трьох фігурантів справи вбивства журналіста Павла Шеремета: Яни Дугарь, Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка. Очільник держави також наголосив, що в разі незаконного засудження цих осіб він матиме “серйозну розмову” з очільником МВС Арсеном Аваковим.

Про це він розповів під час своєї пресконференції, приуроченої до другої річниці його інавгурації.  

Журналісти поцікавились у Зеленського, чи не відчуває він власної відповідальності за те, що трьох фігурантів справи Шеремета тримали за ґратами за сумнівними доказами. Так, наприклад, Антоненко провів у СІЗО рік та чотири місяці.

“Не хотів би багато коментувати, але я знаю детально, що відбувається. І мені не все одно, якщо буде незаконно засуджено цих людей. Стовідсоткових доказів про те, що вони невинні чи винні, ще немає”, – зазначив президент.

Зеленський також розповів, що зранку вів листування з Яною Дугарь. Як доказ він продемонстрував одному з журналістів його частину, де, за словами останнього, фігурантка справи надіслала смайлик та слово “дякую”.

Висловився Зеленський й щодо відповідальності очільника МВС Арсена Авакова. Рік тому, під час пресконференції за результатами першого року президентства, він назвав розслідування складною справою, за яку відповідає міністр внутрішніх справ. Однак сам Аваков так не вважає

“Якщо засудили незаконно, то я серйозно говоритиму з міністром. Чи він може залишитися в такій ситуації? Ні. Ось і все. І він про це знає. І ми розуміємо складність всього процесу”, – сказав президент цього року. 

Окрім цього Зеленський припустив, що до вбивства Шеремета може бути причетна контррозвідка СБУ: 

“Ймовірність причетності під час тієї каденції тих чи інших осіб, які могли би бути пов’язаними з контррозвідкою, напевно, є”

Нагадаємо, один з керівників “Української правди” Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль. 

Усі підозрювані в злочині заперечують причетність до нього. Так, захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

На початку цього року колишній білоруський спецпризначенець Ігор Макар розповсюдив записи розмов своїх колишніх колег, де обговорюють варіанти вбивства Шеремета. Експертиза підтвердила справжність запису, однак українські правоохоронці вже встигли заявити, що нові факти не вплинуть на долю підозрюваних.

Фотографія обкладинки: Радіо Свобода 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter