Медведчук подав проти України позов до ЄСПЛ

Дата: 15 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Голова “Опозиційної платформи – За життя” Віктор Медведчук звернувся до Європейського суду з прав людини зі скаргою, в якій звинувачує владу України в політичній мотивації його кримінального переслідування. 

Про це повідомив у фейсбуку народний депутат Ренат Кузьмін.

Фото формуляра заяви до ЄСПЛ та квитанції за надіслану кореспонденцію до суду, які виклав Ренат Кузьмін

До публікації про подання позову Кузьмін також додав фото формуляра заяви до ЄСПЛ та квитанції за надіслану кореспонденцію. Окрім політичної мотивованості переслідування, за словами Кузьміна, Медведчук звинуватив “чинний режим… у грубому порушенні права на справедливий суд, а також у порушенні права на свободу і особисту недоторканність”.

“Беручи до уваги останню заяву Верховного комісара ООН з прав людини про грубі порушення, допущені українською владою при закритті пов’язаних з Медведчуком опозиційних телеканалів, рішення ЄСПЛ нескладно передбачити”, – написав Кузьмін. 

З моменту блокування каналів “112 Україна”, NewsOne та ZIK, що належали Тарасу Козаку, у Моніторинговій місії ООН з прав людини випустили щонайменше дві заяви щодо ситуації. У першій, датованій березнем, йдеться про те, що накладання санкцій може вплинути на свободу вираження поглядів в Україні, а в другій, датованій червнем, зазначають, що рішення суперечить міжнародним стандартам. 

Це рішення суперечить міжнародним стандартам у галузі прав людини, оскільки йому бракує обґрунтування необхідності та пропорційності й воно не було ухвалене незалежним органом”,йшлось у звіті.

Нагадаємо, що на початку лютого президент Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є.

Підставою для запровадження санкцій проти телеканалів та їхнього формального власника Тараса Козака стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з постачанням вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму.

Згодом санкції на три роки ввели й проти Медведчука та його дружини Оксани Марченко

11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри в державній зраді нардепам Медведчуку і Козаку. Також їх підозрюють у допомозі Росії в підривній діяльності проти України шляхом ведення інформаційної війни та сприянні “націоналізації” держмайна окупантами в Криму.  

Наразі Медведчук перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Якщо провина політика за всіма інкримінованими злочинами буде доведена, йому загрожує до 15 років в’язниці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter