Заборона “каналів Медведчука” суперечить міжнародним стандартам у галузі прав людини – ООН

Дата: 02 Червня 2021
A+ A- Підписатися

В ООН назвали рішення про заборону телеканалів, що входять до орбіти впливу нардепа від “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука, таким, що не відповідає міжнародним стандартам прав людини.

Про це йдеться у звіті Моніторингової місії ООН “Огляд ситуації у сфері прав людини в Україні”, оприлюдненому 31 травня 2021 року.

У тексті документа уточнюється, що вказане рішення “не було ухвалене незалежним органом”, а також наголошується на тому, що йому “бракує обґрунтування необхідності та пропорційності”.

2 лютого Президент України підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про накладення санкцій на Тараса Козака та вісім його компаній, що призвело до закриття трьох телеканалів (“112 Україна”, NewsOne і ZIK), які сприймалися як проросійські. Це рішення суперечить міжнародним стандартам у галузі прав людини, оскільки йому бракує обґрунтування необхідності та пропорційності й воно не було ухвалене незалежним органом”, – йдеться у звіті.

Також місія ООН вважає, що зареєстровані у Верховній Раді чотири законопроєкти щодо встановлення покарання за “колабораціонізм” із ворожою державою “викликають стурбованість, оскільки вони не відповідають міжнародним стандартам у сфері свободи вираження поглядів, мирних зібрань та об’єднань”.

Автори звіту вважають, що вказані документи в разі ухвалення можуть “негативно позначитися на питаннях примирення і соціальної згуртованості”.

Нагадаємо, що в Україні з 2 лютого 2021 року рішенням Ради нацбезпеки та оборони заблоковано канали, які перебувають у сфері впливу одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука: “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

Підставою для запровадження санкцій проти телеканалів та їхнього формального власника Тараса Козака стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з постачанням вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України й РФ. Санкції введено за статтею “Фінансування тероризму”.

Козак і Медведчук назвали санкції РНБО незаконними та оскаржують їх у Верховному Суді.

У квітні 2021 року адміністрація YouTube заблокувала перегляд в Україні каналів “112 Україна”, NewsOne та ZIK. Після цього “канали Медведчука” перейшли на резервні YouTube-канали.

11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри в державній зраді нардепам Медведчуку і Козаку. Також їх підозрюють у допомозі Росії в підривній діяльності проти України шляхом ведення інформаційної війни та сприянні “націоналізації” держмайна окупантами в Криму.  

Наразі Медведчук перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Якщо провина політика за всіма інкримінованими злочинами буде доведена, йому загрожує до 15 років в’язниці. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter