Рішення про заборону каналів Медведчука може вплинути на свободу вираження поглядів в Україні – ООН

Дата: 11 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Рішення української влади про блокування телеканалів NewsOne, “112 Україна” та ZIK, що перебувають у власності нардепа Тараса Козака, може вплинути на свободу вираження поглядів в Україні.

Про це під час презентації доповіді щодо України від Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в нашій країні Матильда Богнер.

Джерело: umoloda.kiev.ua

Попри те що захист національної безпеки за допомогою протидії дезінформації є для держави законною метою, УВКПЛ стурбоване тим, що це рішення може вплинути на свободу вираження поглядів у нашій країні, сказала вона.

Богнер наголосила, що держави зобов’язані поважати, захищати та забезпечувати права своїх громадян на свободу вираження поглядів, зокрема право шукати, отримувати й поширювати різноманітну інформацію та ідеї.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. За час свого існування мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі.

Блокування телеканалів викликало неоднозначну реакцію експертів, зокрема через механізм позасудового обмеження мовлення та ймовірність успішного оскарження таких санкцій у судах. 

11 березня стало відомо, що Верховний Суд України відкрив нові провадження в межах розгляду справ про оскарження санкцій щодо вказаних телеканалів.

Читайте також: “Як на війні” чи відповідно до законів: експерти та медійники про блокування каналів Медведчука

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter