Майже 16% опитаних по всій Україні сказали, що були свідками воєнних злочинів росіян

Дата: 27 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Майже 16% опитаних українців по всій країні сказали, що були свідками воєнних злочинів росіян. 

Такі дані дослідження, проведеного Міжнародним центром української звитяги (ICUV) разом із Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та Центром політичної соціології.

Ілюстраційне зображення. Фото: Еconomist

Соціологи опитали 2001 респондента віком від 18 років, а вибірка відображає демографічну структуру дорослого населення територій, охоплених опитуванням, станом на початок 2022 року. 

Окрім 16% опитаних, які стали свідками воєнних злочинів, вчинених росіянами, ще 5% сказали, що могли бути свідками таких дій. Українські правоохоронці вже зареєстрували понад сто тисяч злочинів, вчинених російськими військовий під час повномасштабного вторгнення в Україну. 

Опитування свідчить, що одним із ключових факторів перемоги, на думку опитаних, є переслідування російських військових злочинців (51%). Серед інших факторів: 

  • повернення всіх українських полонених і депортованих осіб (60%); 
  • звільнення територій від ворога (70%).

Абсолютна більшість українців (53%) готові погодитися на продовження війни, якщо це є умовою перемоги, а більшість українців (68%) пов’язують перемогу з повною поразкою Росії, яка призвела або до звільнення всіх окупованих територій (43%), або до розпаду Росії (26%).

Для більш ніж половини респондентів (51%) єдиний можливий сценарій – це війна до остаточної перемоги, без будь-яких компромісів і поступок. 

“Хоча українці чутливі до зростання кількості жертв, все ж більшість готова до того чи іншого несприятливого сценарію, готова продовжувати війну, не погоджуватися на мирні переговори з Росією”, – коментують результати дослідження соціологи. 

Понад три чверті українців (77%) впевнені у перемозі України, а 16% радше вірять у перемогу. Низькою є підтримка так званого “миру за будь-яку ціну” – усього 6%.

Абсолютна більшість українців (78%) поділяють думку про відповідальність за агресію проти України всіх росіян.

Нагадаємо, що майже 20% опитаних українців мають серед близьких родичів таких, з якими втратили контакт, і не знають, де вони зараз перебувають, ще 5% мають серед близьких загиблих через війну, а 3% мають серед близьких тих, кого примусово депортували до Росії або на окуповані території Сходу чи Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter