Лукашенко дозволив силовикам без відповідальності застосовувати проти демонстрантів бойову зброю

Дата: 17 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав два закони, які розширюють повноваження співробітників силових структур та інших держорганів республіки, а також передбачають заходи захисту для їх та їхніх близьких. Відтепер силовикам дозволили застосовувати, зокрема, зброю проти мирних демонстрантів. 

Документи опублікували на Національному правовому інтернет-порталі республіки.

Фото: з відкритих джерел

Перший закон знімає зі співробітників правоохоронних органів відповідальність за шкоду, заподіяну внаслідок застосування фізичної сили, спеціальних засобів, зброї, бойової та спеціальної техніки “відповідно до вимог законодавчих актів”. Фактично документ дозволяє силовикам застосовувати бойову і спеціальну техніку для розгону масових заворушень.

Другий закон доповнює коло осіб, які підлягають державному захисту. До цього списку потрапили військовослужбовці, співробітники Служби безпеки президента, а також “інші особи у зв’язку із зазіханням на їхню безпеку” та їхні близькі. Для захисту вони можуть, наприклад, змінювати зовнішність. 

Основні положення законів, як повідомляють журналісти, набудуть чинності через місяць.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Республіці Білорусь 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Основні гасла протестувальників – проведення повторних, чесних виборів президента країни. Влада почала придушувати мирні протести, використовуючи гумові кулі, сльозогінний газ та водомети; у відповідь траплялися сутички із силовиками. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет. Було затримано кілька тисяч людей. Однак акції протесту тривають до сьогодні з різною інтенсивністю.

Наразі сотні людей в країні визнали політичними в’язнями. За даними ООН, нині щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив вже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, та про умови утримання та поводження із затриманими.
 
Фотографія обкладинки: TUT.by
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter