МОН пояснило, що не реорганізувало Таврійський університет через “кримське походження”

Дата: 28 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Приєднання Таврійського університету до Києво-Могилянської академії в рамках модернізації мережі вишів відтермінували через його кримське походження.

Про це розповів міністр освіти й науки Оксен Лісовий в інтерв’ю для “Української правди. Життя”.

Оксен Лісовий

Таврійський університет – це єдиний виш з Криму, який переїхав через окупацію. З 2016-го він розташовується у Києві.

“Причиною (чому МОН відклало рішення про об’єднання Таврійського з Могилянкою. – Ред.) став не гіперактивний протест, а комплексні консультації з різними спільнотами, зокрема кримськими; з віцепрем’єркою з питань реінтеграції окупованих територій Іриною Верещук і ще низкою політиків щодо доречності ліквідації самого бренду”, – зазначив Лісовий.

При прийнятті рішення Міносвіти зважало на кримське походження університету.

“З огляду на політичний контекст і те, якими маніпуляціями могло обрости це рішення, ми дали можливість рік попрацювати й сформувати стратегію, яка б дійсно проявила його як кримський університет”, – пояснив міністр.

За його словами, сьогодні назвати Таврійський університет “кримським” не можна. Він не готує фахівців для Криму і його деокупації, там повноцінно не працюють кримські студії та не розвивається кримськотатарська тематика.

“Через рік ми повернемося до питання і побачимо – Таврійський дійсно кримський університет чи просто один із київських маленьких слабких університетів, який замикає рейтинги”, – додав Лісовий.

Нагадаємо, на початку 2024 року уряд мав наміри ліквідувати Таврійський національний університет імені Володимира Вернадського й приєднати його до Національного університету “Києво-Могилянська академія”.

Однак 3 лютого після публічного протистояння на нараді Міносвіти вирішили зняти це питання з порядку денного до кінця 2024 року.

У січні 2024 року ZMINA повідомила про запит з боку держави до університетів щодо формування якісного кадрового резерву для деокупованих територій. Низька, за оцінкою Міносвіти, якість освіти стала однією з причин для обговорень про реорганізацію Таврійського національного університету імені В. Вернадського шляхом приєднання до Національного університету “Києво-Могилянська академія”. Тільки для деокупованого Криму знадобляться 50 тисяч спеціалістів різних галузей.

Незабаром в Україні стартує Reintegration Management Program для керівної ланки на деокупованих територіях. Мета проєкту – підготувати фахівців, які працюватимуть над відновленням транспортного сполучення та судноплавства в Чорноморському регіоні, активізацією економіки та інвестицій, поверненням української освіти та культури на півострів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter