МОН хоче приєднати Таврійський національний університет до Києво-Могилянської академії. Колектив вишу проти

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти та науки України планує реорганізувати Таврійський національний університет (ТНУ) імені В. Вернадського через приєднання його до Національного університету “Києво-Могилянська академія”.

Фото проєкту розпорядження в січні 2024 року оприлюднила інформаційна агенція “Голос Криму”

 
Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, адміністрація ТНУ під час пресконференції 24 січня 2024 року назвала таке рішення міністерства необґрунтованим та заявила, що Міносвіти не комунікує з вищим навчальним закладом це рішення. У своїй відповіді вишу МОН повідомило, що реорганізація відбувається в межах загальнодержавної програми. Зустрічатися зі співробітниками університету в Міносвіти не бажають.
 
“У Міносвіти проводять конференції, не запрошуючи представників адміністрації та студентів нашого університету, та ухвалюють рішення кулуарно”, – сказав ректор ТНУ Валерій Бортняк.      
 

Університет запросив на на 12 годину 25 грудня представників Міносвіти та наглядової ради університету до актової зали на конференцію щодо реорганізації вишу. 

Адміністрація та викладацький склад закладу виступає проти реорганізації вишу, вони припускають, що Міносвіти вдається до такого кроку через те, що університет має території для забудови. Вони заявили, що домагатимуться скасування цього рішення. 
 
В університеті наголошують, що ТНУ імені В. І. Вернадського є однією з небагатьох знакових інституцій, які вкорінюють Крим в українському контексті. Адже це єдиний заклад вищої освіти, який з початку військової операції Російської Федерації із захоплення Кримського півострова перемістився до столиці. Свою роботу він почав 2016 року. 
 
Валерій Бортняк

“Ми намагаємося зберегти університет для того, щоб він з більшим статусом повернувся назад у Крим і надавав там якісні освітні послуги та відбудовував політичну складову України на деокупованому півострові”, – сказав ректор Валерій Бортняк. 

Команда університету наголошує, що в навчальному закладі щороку збільшується кількість студентів. Так, до прикладу, якщо 2022 року в ньому навчалися понад 2 140 осіб, то у 2023 році – 2 823 студентів.
 
Університет готує фахівців з права, історії, філологів і перекладачів європейських та східних мов, вчителів української мови та журналістів, економістів, програмістів, екологів, політологів, державних службовців.
 
Адміністрація ВНЗ звертає увагу на те, що Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського ввійшов до 100 найпопулярніших університетів України, і не лише за кількістю прийнятих заяв абітурієнтів, а й через систематичну активну наукову діяльність.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter