Ліберія засудила вихід Росії із “зернової угоди” та виступає за деокупацію Криму

Дата: 26 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Ліберія засудила вихід Росії із “зернової угоди” та виступає за деокупацію Криму.

Про це під час третього саміту Міжнародної Кримської платформи 23 серпня 2023 року заявив міністр закордонних справ Ліберії Ді-Максвелл Саах Кемайя.

Він вважає, що завдяки належній координації, постійному тиску на Російську Федерацію можливо досягти необхідних цілей, а саме закінчення неспровокованої російської агресії в Україні.

“Ми сподіваємося, що російські терористи будуть притягнуті до відповідальності за всі злочини, які вони скоїли й продовжують коїти”, — сказав він.

При цьому Ді-Максвелл Саах Кемайя назвав неприйнятними регулярні погрози Росії застосувати ядерну зброю. Він вважає, що таку ситуацію країни мають припинити.

“Росія ігнорувала кожне правило, положення міжнародного права. Вона свідомо вийшла із зернової угоди у липні 2023 року, загрожуючи безпеці транспортування товарів та зерна з України для світу… Росія ще раз свідомо показала свою спробу порушити світовий порядок та загрожувати продовольчій безпеці, що має свої політично-соціальні наслідки”, — заявив Ді-Максвелл Саах Кемайя.

Ліберія підтримує зусилля з деокупації Кримського півострова та мирний план України. Вона також засудила спроби Росії анексувати чотири українські області. Вихід Росії із зернової угоди засудили, зокрема, Нідерланди.

Генеральний директор Секретаріату Дунайської комісії Манфред Зайтц повідомив, що Росія обстріляла логістичні заклади дунайських портів вже чотири рази, починаючи з 24 липня. 

Атаки на склади та іншу інфраструктуру в українських портах -- є чітким порушенням принципів Дунайської комісії і це треба засудити якомога жорсткіше

Манфред Зайтц
 

Президент Суринаму (Південна Америка) Чандрікаперсад Сантохі назвав війну та санкції катастрофою, адже вони сильно впливають на країни, що розвиваються.

“Руйнації та жертви під час війни мають серйозні та тривалі наслідки для розвитку України як партнера. Ось чому міжнародна спільнота має концентрувати зусилля на досягненні миру. Мій уряд наголошує, що ми стоїмо на принципах міжнародного права. Республіка Суринам підтримує українські зусилля зберегти свою територіальну цілісність…” — сказав Чандрікаперсад Сантохі.

Державний секретар США Ентоні Блінкен нагадав, що країни будуть працювати над подальшими санкціями, щоб “запанував тривалий мир та реалізувалися принципи статуту ООН”.

“Росія провела ганебний псевдореферендум”, – нагадав Блінкен і зазначив, що після цього журналісти, активісти, релігійні та політичні лідери в окупованому Криму зазнали репресій і тортур.

“З того часу весь український народ живе зі страшними втратами й стражданнями”, — додав держсекретар США.

Нагадаємо, українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Росія ізолювала Крим. Сучасність до півострова здатна повернути лише Україна – Володимир Зеленський

Раніше Зеленський закликав громадян України у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

29 квітня 2023 року Головне управління розвідки Міноборони України після пожежі на нафтобазі в Севастополі, яка була призначена для Чорноморського флоту держави-агресора, повторило заклик до співгромадян у Криму не перебувати поряд з військовими об’єктами.

Раніше Центр журналістських розслідувань також оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека у Чорноморському регіоні. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter