Лещенко закликав Захід припинити допомогу біженцям з України, а реакцію українців на це назвав “спалахом ненависті”

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Радник керівника Офісу президента України й колишній нардеп та журналіст Сергій Лещенко назвав “спалахом ненависті” обурення українців щодо його слів про те, що західним партнерам слід зупинити допомогу українським біженцям, щоб ті якнайшвидше повернулися додому. 

Про це він розповів на власній сторінці у фейсбуку. 

Фото: фейсбук-сторінка Сергія Лещенка

20 січня швейцарське видання Tages-Anzeiger опублікувало інтерв’ю Лещенка.

Під час розмови той висловлювався, зокрема, щодо життя в Україні в період війни. 

“Звичайно, це дуже небезпечно (жити. – Ред.) в містах за п’ять кілометрів від лінії фронту, які можуть бути обстріляні з артилерії. Там живе дедалі менше людей. Але є міста за 30–40 кілометрів від фронту, до яких російська артилерія не може дістатися, наприклад Краматорськ, де зароджується нова економіка”, – вважає він. 

Окремо Лещенко висловив думку, що тим, хто лишається в Україні, та тим, хто був вимушений поїхати, “стає все важче знаходити спільну мову”

“Тому що люди, які виїхали з України, ніколи не зрозуміють людей, які залишилися. Я вважаю, що країни, які приймають, повинні припинити підтримку біженців, щоб вони могли повернутися додому”, – сказав він. 

На уточнювальне питання журналістки, як посадовець збирається переконувати людей, що в Україні безпечно жити під час повномасштабного вторгнення росіян та ракетних атак, Лещенко відповів таке: 

“У нас у Києві живе 3 мільйони людей, зокрема сотні тисяч дітей. Аргумент про те, що це небезпечно, – нісенітниця. Поверненцям не довелося б воювати в окопах. Але вони можуть купувати українські продукти в супермаркеті в Україні й платити за оренду квартири в Києві, користуватися поліклініками та аптеками й платити податки, щоб ми могли фінансувати школи. Ваші гроші відсутні в економіці. І ситуація стає дедалі складнішою”.  

23 січня Лещенко опублікував допис у фейсбуку, в якому подякував частині українців, наприклад тим, хто платить податки та не забуває власну культуру, а тих, хто критично висловився щодо його роздумів, назвав “маніпуляторами й маніпуляторками”. Лещенко також звинуватив частину людей у “токсичній інтерпретації” його слів з інтерв’ю. 

“Це (маніпулятори та маніпуляторки. – Ред.) – частина українського минулого, за яке може бути тільки соромно”, – підсумував він. 

Нагадаємо, що українські посадовці вже не вперше виступають із заявами щодо припинення допомоги тим, хто був вимушений виїхати за кордон через повномасштабне російське вторгнення. 

Торік міграційна служба просила іноземних колег не інтегрувати українських біженців. Очільниця відомства відома тим, що нарікає на існування прав людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter