Кримський політв’язень Ісмет Ібрагімов потребує допомоги гастроентеролога та стоматолога

Дата: 23 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Кримський татарин, політв’язень Ісмет Ібрагімов потребує лікування зубів, також його турбує біль у шлунку.

Про це “Кримській солідарності” розповіла його дружина Розія Мустафаєва, яка разом із дітьми нещодавно відвідала чоловіка у в’язниці Димитровграда Ульяновської області Росії.

Ісмет Ібрагімов. Джерело: “Кримська солідарність”

Вона повідомила, що це перше довгострокове побачення за чотири роки ув’язнення. 11-річна Хафса, 9-річна Асіля та шестирічна Бейхан востаннє бачили батька кілька років тому.

Ібрагімов повідомив дружині, що внаслідок перерахунку строку тримання в СІЗО у в’язниці він перебуватиме два роки замість п’яти. Решту строку покарання ув’язнений проведе в колонії суворого режиму.

Ісмет Ібрагімов – активіст і знавець арабської мови. Одружений, батько трьох доньок. На волі у нього також залишилися старі батьки, якими він опікувався.

7 липня 2020 року після обшуків у різних районах окупованого Криму співробітники ФСБ РФ затримали кримських мусульман, серед яких був Ібрагімов. Після цього кримськотатарського активіста помістили до слідчого ізолятора Сімферополя.

Чоловіка звинуватили в організації діяльності партії “Хізб ут-Тахрір”, забороненої в Росії з 2003 року. У липні 2022 року судова колегія, де головував суддя Денис Галкін, призначила Ісмету Ібрагімову 19 років позбавлення волі, з яких перші 5 років він має провести у в’язниці. Після звільнення на нього чекають ще два роки обмежень пересування.

Ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний Суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного Суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова. 

На думку правозахисників, членів “Хізб ут-Тахрір” переслідують не за підготовку державного перевороту та тероризм, а за публічні акції прихильників партії проти політичних репресій у Криму, систематичну критику російської влади та за масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на події 2014 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що політв’язня, кримськотатарського активіста Рустема Сейтмеметова, незаконно засудженого на 13 років позбавлення волі, прооперували після того, як у в’язниці Димитровграда Ульяновської області в нього стався інфаркт міокарда.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter