Міграційна служба просить іноземних колег не інтегрувати українських біженців

Дата: 27 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Міграційна служба просить влади країн, куди після початку повномасштабного вторгнення Росії виїхали мільйони українських біженців, не створювати для них програми інтеграції. 

Про це голова служби Наталія Науменко розповіла в інтерв’ю “Цензор.нет”.

Ілюстраційне зображення. Фото: DPA

Голова ДМС наголошує, що українські біженці не є біженцями. 

“За різними даними, за кордоном справді перебуває до 8 мільйонів наших громадян. Як на мене, ці дані трохи завищені. Це дані передусім УВКБ ООН, вони розглядають таких осіб як біженців. Ми їх не розглядаємо як біженців. Ми їх розглядаємо як людей, які вимушено виїхали з України. На щастя, колеги з міграційних служб інших країн мене також підтримують, коли я прошу не розглядати наших громадян як біженців і не створювати програми для їхньої інтеграції в країні перебування”, – каже Науменко. 

На уточнювальне запитання журналістки, що робити, якщо війна ще триватиме роки, Науменко навела як приклад свою родину, яка лишилася в Україні. 

“Мої діти відмовилися виїжджати з України. Певний час мені було спокійніше, коли вони були на заході України, зараз вони в Києві, і я, звичайно, переживаю, коли тривоги. Тому, звісно, неважко зрозуміти людей, які поїхали, щоб їхні діти були в безпеці. Але ми також розуміємо, що кожне продовження тимчасового захисту – це великий ризик того, що діти йдуть у садочки, в школи, адаптуються і ці сім’ї не повернуться”, – сказала вона. 

У розмові посадовиця також висловилася щодо політики Німеччини стосовно біженців, заявивши, що “мультикультуралізм зазнав фіаско”, а також сказала, що мігранти хочуть не працювати, а отримувати соціальну допомогу. Як приклад вона навела співпрацю ДМС з УВКБ ООН. 

“Ми намагалися створити програми інтеграції африканців на Закарпатті. Це було до 2014 року, на той час була домовленість Представництва УВКБ ООН із заводом, який відкривався. Там же, на Закарпатті, був пункт біженців із чудовими умовами. Перший, другий, третій день вони попрацювали, а потім сказали: “Нецікаво. Вставати рано”. Хоча зарплата була дуже хороша, до 10 тисяч гривень на той час. На цьому вся програма інтеграції завершилась”, – мовить Науменко. 

Посадовиця не вперше робить подібні заяви щодо шукачів притулку та іноземців, сприймаючи їх як порушників та злочинців. 

Нагадаємо, що в Польщі наступного року можуть не продовжити пільги для українських біженців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter