КЖЕ засудила слова ведучої Немцевої, яка порівняла поведінку Путіна з аутизмом: її закликають перепросити

Дата: 19 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики закликала телемарафон “Єдині новини”, телеканал “Рада” та ведучу Ольгу Немцеву публічно попросити вибачення за згадку аутизму в ефірі та запровадити відповідні політики недискримінації в контенті. Напередодні ведуча, у розмові з радником голови Офісу президента Михайлом Подоляком сказала, що поведінка президента РФ Володимира Путіна “дуже схожа на аутизм”. 

Про це йдеться у заяві КЖЕ.

Фото: Комісія з журналістської етики

Так, комісія з журналістської етики вкрай стурбована такими заявами ведучої та категорично засуджує практику стереотипізації людей з аутизмом. На думку медіаекспертів, такі слова поширюють упередження до людей з аутизмом та можуть містити ознаки мови ворожнечі, а зрештою призвести до дискримінації.

КЖЕ нагадала, що розлади аутистичного спектра – це не хвороба, а стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. 

“Варто уникати будь-яких натяків на неповноцінність людей із ментальними розладами, так само як і людей з інвалідністю загалом. Не варто говорити про них як про жертв, хворих, людей із “обмеженими можливостями”. Журналісти мають докладати всіх зусиль для створення умов, які б забезпечували включення людей з інвалідністю до суспільства і рівне ставлення до них, як до інших громадян”, – йдеться у повідомленні.

Редакції, як зазначили в органі саморегуляції роботи журналістів, мають докладати всіх зусиль для того, щоб виправлення допущених помилок було прозорим. Люди, які почуваються дискримінованими, мають право отримати вибачення від медіа, якщо дії журналістів посилили таку нерівність. Редакції мають напрацьовувати механізми для запобігання дискримінації в майбутньому.

Тож комісія рекомендує журналістам і редакціям не тільки утриматися від поширення стигматизуючих висловлювань, але й регулярно проходити навчання з питань недискримінації та соціальної інклюзії, вживати коректну термінологію. 

Раніше ZMINA писала, що подібні висловлювання порушують пункт 15 Кодексу етики українського журналіста і Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики., новий закон про медіа, а також зобовʼязання України в контексті євроінтеграційних процесів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter