Телеведуча Ольга Немцева сказала, що поведінка Путіна “дуже схожа на аутизм”: цю заяву розкритикували у соцмережах

Дата: 19 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У ефірі національного телемарафону “Єдині новини” телеведуча каналу “Рада” Ольга Немцева порівняла поведінку президента Росії Володимира Путіна з аутизмом. Ця заява викликала хвилю обурення у соцмережах, а також випадок почала досліджувати Комісія з журналістської етики. 

Відео з заявою Немцевої опублікувала медіаекспертка Олена Дуб

У вечірньому ефірі телемарафону журналістка телеканалу “Рада” говорила з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком, обговорювали візит Путіна до Китаю.

Подоляк прокоментував, пропозицію Путіна щодо повернення США переданих Україні американських ракет ATACMS. Також, за словами радника, російський президент “поводився нетипово” і заявив про нібито готовність українців до перемовин.

“Людина  сама собі щось вигадала і про ATACMS, і про переговори. І говорить цілком серйозно: “Ви знаєте, там в Україні вже готові сідати за стіл переговорів”. Це ще одна ознака того, що людина абсолютно усвідомлює, що є “ізолянтом”, – розповів радник очільника Офісу президента. 

У відповідь ведуча Ольга Немцева резюмувала: “Так, дуже схоже на аутизм”.

Після публікації уривка програми в соцмережах, заяву ведучої розкритикували, зокрема й працівники та працівниці сфер правозахисту і медіа. Так, членкиня Комісії з журналістської етики та голова громадської організації “Жінки в медіа” Ліза Кузьменко, зазначила, що така поведінка є недопустимою з точки зору журналістської етики й цінностей демократії, які включають повагу до різних людей. 

“Порівняти у прямому етері Єдиного марафону диктатора й міжнародного злочинця Путіна й людей з аутизмом. Звідки це? Чому? Це ваша неосвіченість чи це свідомо? Такі слова поширюють упередження до людей з аутизмом, до людей з інвалідністю та можуть містити ознаки мови ворожнечі, а зрештою призвести до дискримінації”, – зазначила вона.

За словами Кузьменко, подібні висловлювання порушують пункт 15 Кодексу етики українського журналіста і Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики., новий закон про медіа, а також зобовʼязання України в контексті євроінтеграційних процесів. 

Міністерство охорони здоров’я України зазначає, що аутизм (розлади аутистичного спектра) – це не хвороба, а стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Аутизм можна скоригувати й адаптувати людину до соціального життя.

“Люди з аутизмом різні. Так, серед них є ті, хто може  розв’язувати математичні задачі й володіє феноменальною пам’яттю, а є люди з середніми здібностями. Люди з аутизмом можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому.  Якщо у людини є проблеми з інтелектом – це додатковий діагноз”, – розповіли в МОЗ.

В Україні діагноз “розлад аутистичного спектра” ставить виключно психіатр.

Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що усі люди, у тому числі ті, які страждають на аутизм, мають право на найвищий досяжний рівень фізичного та психічного здоров’я. Але люди з аутизмом часто стикаються зі стигматизацією та дискримінацією, зокрема, у сферах медичного обслуговування та освіти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter