Китай домагається зняття питання російсько-української війни з порядку денного G20 та санкцій проти Росії

Дата: 20 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Китайські ЗМІ повідомляють про прагнення керівництва КНР заблокувати дискусії про вторгнення РФ до Україні у порядку денному G20, включно з самітом групи, який запланований на осінь.

Про це повідомляє, зокрема, англомовне видання South China Morning Post, яке вважають одним з інструментів зовнішньої політики офіційного Пекіна, пише УП.

Китай переконує усіх інших членів “двадцятки” у тому,  що G20 є платформою для вирішення основних економічних проблем, і лише їх. Також до цих зусиль активно залучена цьогорічна головуюча держава у G20, Індонезія.

“Протягом минулого тижня китайські лідери та дипломати докладали спільних зусиль, переконуючи що Україна не повинна обговорюватися на цьому річному саміті “Групи 20″ на Балі, незважаючи на серйозність ситуації”, – йдеться у повідомленні.

Утім видання, що наводить позиції багатьох аналітиків, і за підсумком визнає, що впевненості в успіху цих зусиль немає.

Зусилля Китаю відбуваються як у неформальних розмовах, так і публічно. Зокрема, офіційний представник МЗС Китаю Чжао Ліцзянь вже заявив, що G20 “не є відповідною платформою для обговорення політичних питань, таких як Україна”. Президент Сі Цзіньпін у середу публічно закликав свого індонезійського колегу Джоко Відодо зосередитися в рамках G20 лише на відновленні економіки після коронавірусу.

“Китай наполягає на своїй неупередженості щодо української кризи, хоча його відмова критикувати агресію Москви та проросійське висвітлення її контрольованих державою ЗМІ широко сприймаються як мовчазна підтримка Путіна”, – визнає близьке до уряду китайське видання.

Війна проти України вже загрожує затьмарити головування Індонезії в G20, зокрема, через сумніви щодо участі Росії.

Україна є найбільшим постачальником пшениці в Індонезію, натомість Росія є головним постачальником зброї до цієї країни.

Як відомо, напередодні заступник міністра закордонних справ Китаю Лі Юйчень назвав санкції, запроваджені Заходом проти Росії, “обурливими” і застеріг, що НАТО не варто “заганяти РФ у куток”.

Лі Юйчень

 “Санкції проти Росії стають дедалі більш обурливими. Історія доводила неодноразово, що санкції не здатні розв’язати проблеми. Санкції можуть лише нашкодити звичайним людям, вплинути на економічну й фінансову систему, і таким чином погіршити світову економіку”, – заявив він.

Юйчень вважає, що російських громадян безпідставно позбавили їхніх активів закордоном, які законно належать цим людям.

Він додав, що запроваджені Заходом санкції не були погоджені Радою безпеки ООН та були здійснені без консультацій з рештою світу. 

Крім того, він підтримав версію подій, на якій наполягає Росія. Мовляв, НАТО проводило агресивну політику розширення на схід і почало безпосередньо загрожувати безпеці Росії.

“Ці намагання досягти абсолютної безпеки (з боку НАТО – Ред.) призвели якраз до повної відсутності безпеки. Ще більш важко уявити наслідки від того, що велику державу, особливо з ядерною зброєю, будуть заганяти в куток”, – сказав він.

Напередодні радник голови Офісу президента Михайло Подоляк закликав Китай стати важливим елементом глобальної системи безпеки, якщо засудить війну РФ проти України.

Раніше ZMINA повідомляла, що після розмови президентів США Джо Байдена і Китаю та Сі Цзіньпіна Білий дім занепокоєний можливою допомогою КНР Росії.

Нагадаємо, напередодні видання “New York Times” з посиланням на посадовців США повідомило, що Росія попросила Китай надати їй військову техніку та підтримку у війні з Україною. Також Росія звернулася до Китаю з проханням про додаткову економічну допомогу задля протидії санкціям.

За даними ЗМІ, Росія запросила у Китаю 5 видів військового обладнання, зокрема зенітні ракети, а також безпілотники, бронетранспортери, машини та обладнання, пов’язане з розвідкою. У посольстві Китаю відхрестилися від таких тверджень. 

Раніше міністерка торгівлі США Джина Раймондо попередила китайські компанії про заборону доступу до необхідних американських технологій, якщо вони порушуватимуть санкції проти Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter