США занепокоєні, що Китай може надати військову та матеріальну допомогу Росії у війні проти України

Дата: 19 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Після розмови президентів США Джо Байдена і Китаю та Сі Цзіньпіна Білий дім занепокоєний можливою допомогою КНР Росії.

Про це заявила речниця Білого дому Джен Псакі під час брифінгу у Вашингтоні, інформує Укрінформ.

Президент Китаю Сі Цзіньпін та президент країни-агресора Володимир Путін під час зустрічі 2018 року

“Ми маємо такі занепокоєння. “Президент Байден детально окреслив ускладнення й наслідки, які настануть, якщо Китай надасть матеріальну підтримку Росії, котра чинить жорстокі напади на українські міста та мирне населення. І це те, за чим ми будемо стежити. Весь світ стежитиме”, – сказала Псакі.

Псакі наголосила, що Сполучені Штати спостерігатимуть передусім за діями офіційного Пекіна, а не за його заявами.

Експерти Project Syndicate вважають, що Китай міг би проявити себе як країна-лідер, поклавши край війні Росії проти України, скликавши “Велику двадцятку” та  долучившись до гуманітарної допомоги біженцям з України й до відбудови українських міст. 

Президент Китаю Сі Цзіньпін

Експерти вважають, що Китай може покладатися на свої основні принципи. Ще з часів Чжоу Еньлая в 1950-х роках Китай наголошував, що його зовнішня політика керується п’ятьма принципами мирного співіснування, серед яких взаємна повага до суверенітету і територіальної цілісності, ненапад і невтручання у внутрішні справи інших країн. Напад Росії на Україну грубо порушує ці цінності. 

Як Штати стали на чолі Плану Маршалла європейської реконструкції після Другої світової війни, так і Китай може сьогодні допомогти Україні.

Project Syndicate

Експерти переконані, Китай сам по собі не може вирішити фундаментальну незгоду, яка спричинила російсько-українську війну, але може забезпечити структуру та відданість процесу вирішення війни, адже через нову угоду про партнерство між Сі й Путіним Китай має набагато більші важелі впливу на Російську Федерацію, ніж західні санкції.

Нагадаємо, напередодні видання “New York Times” з посиланням на посадовців США повідомило, що Росія попросила Китай надати їй військову техніку та підтримку у війні з Україною. Також Росія звернулася до Китаю з проханням про додаткову економічну допомогу задля протидії санкціям.

За даними ЗМІ, Росія запросила у Китаю 5 видів військового обладнання, зокрема зенітні ракети, а також безпілотники, бронетранспортери, машини та обладнання, пов’язане з розвідкою. У посольстві Китаю відхрестилися від таких тверджень. 

Раніше міністерка торгівлі США Джина Раймондо попередила китайські компанії про заборону доступу до необхідних американських технологій, якщо вони порушуватимуть санкції проти Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter