Кулеба закликає мобілізувати зусилля на підтримку надання Україні статусу кандидата в ЄС, з яким Союз визначатиметься у червні

Дата: 15 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що рішення про надання Україні статусу кандидата в ЄС не ухвалене, і закликає українців долучитися до його просування.

Таку заяву він зробив 15 травня перед завершенням свого візиту до Берліна.

“Закликаю кожного з вас, у кого є контакти, друзі в Німеччині, мобілізувати максимальну підтримку для того, щоб наприкінці червня на саміті ЄС Україна отримала статус кандидата”, – заявив очільник зовнішньополітичного відомства України.

Кулеба оцінив дискусію щодо вступу України до Європейського Союзу із владою Німеччини як дуже конструктивну. 

Дмитро Кулеба

“Я їм сказав дуже просту річ. Дивіться: це все одно станеться. Це неминуче. Однозначно Україна отримає статус кандидата рано чи пізно, а ми хочемо, щоб це відбулося своєчасно – в червні на саміті ЄС”, — пояснив він.

За його словами, Німеччина зараз має шанс зробити історичне рішення та уникнути політичної помилки.

Вибір перед німецькими елітами дуже простий: або очолити цей процес і вписати свої імена в історію Європи, або ж це все одно станеться, але без вашого лідерства.

Дмитро Кулеба

Нагадаємо, 9 травня Україна передала ЄС другу частину відповідей на спеціальний опитувальник, який  заповнюють усі країни, що бажають вступити до ЄС. Президент України Володимир Зеленський розраховує, що в червні Україна отримає статус кандидата в члени ЄС. 

Раніше радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк розкритикував пропозицію президента Франції про створення нового європейського формату співпраці. Він вбачає в цьому спробу запропонувати Україні альтернативу членства в ЄС. Україна наполягає саме на членстві в Союзі. 

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг висловився проти пропозиції Україні членства в Євросоюзі. Він обґрунтував свою позицію тим, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства.

В МЗС України висловили розчарування позицією глави МЗС Австрії. Речник МЗС Олег Ніколенко нагадав слова міністра Дмитра Кулеби, що український народ платить занадто високу ціну за помилки багатьох європейських урядів і що їхнє необ’єктивне сприйняття реальності вже призвело до політичного та економічного послаблення Європи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter