КСУ вирішив, що уряд незаконно запровадив карантинні обмеження

Дата: 31 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Запроваджені урядом карантинні обмеження суперечать закону, оскільки таке рішення могла ухвалити лише Верховна Рада.

Такого висновку дійшли судді Конституційного Суду. 

Розглядати законність введеного карантину Конституційний Суд почав у липні, а з відповідним поданням до КС звернувся пленум Верховного Суду ще наприкінці травня. На думку авторів подання, окремі положення карантинних постанов уряду дають змогу зробити висновок, що їхня сутність і практична реалізація не відповідають Конституції, зокрема:

  • передбачене Кабміном здійснення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією, обмежує право особи на свободу пересування;
  • установлені положення щодо самоізоляції осіб, які досягли 60 років, порушують рівність конституційних прав і свобод;
  • обмеження діяльності авіаперевізників та закриття пунктів пропуску через кордон прямо суперечать конституційним гарантіям щодо права осіб вільно залишати територію України, яке можна обмежити лише законом, а не актами уряду;
  • рішення органу виконавчої влади щодо заборони на проведення акцій суперечить праву на мирні зібрання;
  • порушує норму Конституції щодо рівності конституційних прав і свобод також і дозвіл одним суб’єктам господарювання працювати, а іншим – ні.

Конституційний Суд закрив конституційне провадження в справі в частині щодо перевірки на відповідність Основному закону положень урядової постанови. Однак судді наголосили, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією. 

“Таке обмеження може встановлюватися виключно законом – актом, ухваленим Верховною Радою України як єдиним органом законодавчої влади в Україні. Встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить Конституції України”, – йдеться в рішенні. 

Також Конституційний Суд вважає неконституційними дві частини статті 29 закону про державний бюджет на 2020 рік. У них ішлося про урізання заробітної плати держслужбовцям. У КС наголосили, що обмеження виплат є припустимим, але за умов воєнного або надзвичайного стану.

Нагадаємо, що раніше обмеження, запроваджені владою через коронавірус, визнали неконституційними в Боснії, Чехії та Румунії

Відомо, що за час дії карантину українські правоохоронці встигли виписати штрафів на 5 млн грн. За даними правозахисників, найбільше протоколів поліцейські склали на Дніпропетровщині, Харківщині та в Києві. Менш активними були їхні колеги з Миколаївської, Закарпатської та Хмельницької областей.

Водночас нещодавно уряд закликали оголосити так звану адміністративну амністію, у межах якої звільнити українців від сплати штрафів, накладених судами за порушення правил карантину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter