Наріману Джелялу та ще двом кримським татарам продовжили термін тримання під вартою до 23 лютого

Дата: 23 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

“Київський районний суд” в окупованому Сімферополі за клопотанням ФСБ продовжив термін тримання під вартою заступнику голови Меджлісу Наріману Джелялу та ще двом “підозрюваним” кримським татарам до кінця лютого.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Наріман Джелял / Фото: Кримська солідарність

Слідчий ФСБ Росії подав клопотання до суду продовжити арешт трьох “підозрюваних” – Нарімана Джеляла, Асана й Азіза Ахтемових до 23 лютого 2022 року.

За словами адвоката Миколи Полозова, засідання відбувалося у закритому режимі, а його подробиці розголошувати не можна.

“Як з’ясувалося, рішення суддя ухвалила на підставі клопотання слідчого, якому здалося, що розгляд справи у відкритому режимі може загрожувати безпеці учасників процесу. До того ж, без сумніву, жодних документів, що обґрунтовують ці припущення, приміром, довідок за результатами оперативно-розшукових заходів або інших доказів, слідчий не надав. Фактично право на реалізацію принципу гласності суд перекреслив лише на підставі фантазій слідчого про якісь міфічні загрози безпеці невідомо кому й невідомо від кого. Дійсно, абсолютно очевидно, що наявне зловживання правом за умов цілковитого сприяння в цій незаконній дії з боку суду”, – розповів він.

Захист планує оскаржувати це рішення “суду”.

15 грудня у справі завершилось попереднє розслідування. Провину за жодним з пунктів обвинувачення фігуранти не визнають.

Як відомо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було пошкодження газопроводу. 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

У листопаді поточного року окупанти висунули Наріману Джелялу чергове звинувачення – у контрабанді вибухового пристрою, тому Джелялу тепер загрожує до 20 років позбавлення волі

Його утримують у поганих умовах в сирій, переповненій камері, а звільнення активіста та ще щонайменше 45 кримських татар вимагають, зокрема США, Канада, Чехія та ЄС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter