Кримська правозахисниця, громадянська журналістка Ірина Данилович перенесла інсульт у СІЗО Сімферополя

Дата: 02 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Незаконно ув’язнена росіянами кримська правозахисниця, громадянська журналістка Ірина Данилович перенесла один чи навіть декілька інсультів, перебуваючи у СІЗО Сімферополя.

Про це розповіла менеджерка проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко під час презентації списку підозрюваних в переслідуванні кримських журналістів та блогерів у Медіацентрі Україна.

Джерело: Постійне представництво Президента України в АР Крим

Зараз політув’язнену етапували до Росії – до жіночої виправної колонії №7 у місті Зеленокумськ Ставропольського краю. Лише там, завдяки тиску правозахисників, їй зробили аналізи та МРТ, які підтвердили, що вона перенесла щонайменше один інсульт.

В ув’язненні Ірина Данилович захворіла на отит.

“Вона постійно скаржилася на те, що у неї погіршується стан здоров’я. Жодного разу їй медичну допомогу не надали. Хоча правозахисники та її родичі постійно порушували це питання. В результаті вона оглухла на одне вухо”, – нагадала Нестеренко.

Вона наголосила на тому, що ненадання медичної допомоги є одним з механізмів тиску на політв’язнів і на журналістів, ув’язнених в окупованому Криму та Росії.

За даними представниці ZMINA, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну правоохоронці зафіксували вже 142 випадки атак та загроз на журналістів на окупованому півострові.

Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Співробітники ФСБ викрали її 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Данилович страждає на сильний головний біль, у неї підозрюють гостре запалення середнього та внутрішнього вуха. Існує загроза запалення головного мозку, що може призвести до смерті.

26 березня Представництво ЄС в Україні висловило стурбованість щодо стану здоров’я незаконно засудженої громадянської журналістки з тимчасово окупованої Феодосії Ірини Данилович та закликало негайно надати їй медичну допомогу.

Спеціальна доповідачка Організації Об’єднаних Націй Мері Лолор закликала Росію негайно звільнити Данилович.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російські окупанти вдають, нібито лікують Ірину Данилович, хоча насправді лише оформлюють папери, щоб звітувати перед правозахисниками та медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter