Кримська правозахисна група зафіксувала 468 адміністративних справ проти кримчан через “дискредитацію окупаційної армії”

Дата: 12 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Протягом липня-вересня 2023 року Кримська правозахисна група задокументувала щонайменше 98 адміністративних проваджень, які окупанти передали на розгляд до незаконних “судів” у тимчасово окупованому Криму за ст. 20.3.3. КпАП РФ (“дискредитація російської армії”). У 90 адміністративних справах незаконні “суди” призначили покарання (штраф або адміністративний арешт).

Про це йдеться в Моніторинговому огляді ситуації з правами людини в Криму за липень – вересень 2023 року, який підготувала Кримська правозахисна група (КПГ). 

Всього за період повномасштабного вторгнення КПГ задокументувала щонайменше 468 таких адміністративних проваджень. У 418 з них незаконні “суди” винесли ухвали про призначення адміністративного покарання.

Одною з найпоширеніших причин переслідування залишаються публікації в соціальній мережі, вказують кримські правозахисники.

Згідно з проаналізованим КПГ рішенням “судів”, до адміністративної відповідальності притягають навіть за розміщення національної символіки України.

10 липня 2023 року незаконна “суддя” так званого “Красногвардійського районного суду” оштрафувала двох жителів Криму, які розмістили на своїх акаунтах у соцмережах зображення прапора України. Це в рішеннях “суду” окупанти назвали “дискредитацією Збройних Сил РФ”.

“Звинувачений розмістив на своїй сторінці в соцмережах зображення національного прапора та національних кольорів України, які зараз використовуються збройними силами України під час збройних конфліктів та насильницьких дій, спрямованих проти Збройних Сил РФ, також національні кольори використовуються на форменому обмундируванні збройних сил України, що виражається в явному негативному ставленні до Збройних Сил Російської Федерації”, – цитує Кримська правозахисна група рішення “судді”. 

Вона оштрафувала кожного кримчанина на 40 тисяч рублів. 

Повідомляється, що іншу жительку Криму оштрафували на 50 тисяч рублів за те, що вона в одному з чатів у WhatsApp називала вторгнення РФ в Україну війною проти мирного народу та підтримувала українців.

Кримські правозахисники вказують, що незаконний “суддя”, якщо судити за текстом рішення, називає українців “неонацистами” й зазначив, що жінка “висловлювала своє негативне ставлення до Збройних сил РФ та називала СВО війною проти мирного народу, а також геноцидом проти людей. Крім того, у цьому ж чаті висловлювала слова підтримки
неонацистам”.

Переслідують кримчан і за інші вияви підтримки України. Так, як приклад КПГ наводить затримання у вересні 2023 року жителя Феодосії Андрія Бабиченка нібито за те, що він “закликав завдавати ударів по кримському мосту і чекав на прихід Збройних сил України”. За інформацією окупаційної влади, чоловік також “дискредитував та ображав армію Росії, країну, президента”.

Андрій Бабиченко

До незаконного “Феодосійського міського суду” окупанти скерували адміністративні справи проти Бабиченка за ч. 1 ст. 20.3.3 (“дискредитація збройних сил РФ”) та ч. 1 ст. 19.3 (“непокора поліції”) КпАП РФ.

19 вересня 2023 року незаконна “суддя” так званого “Ялтинського міського суду” оштрафувала на 40 тисяч рублів жителя Криму Гліба Малкова, який на вулиці викрикував гасло “Слава Україні”. Вона вирішила, що це спрямовувалося на дискредитацію окупаційної армії, яка незаконно перебуває, зокрема, в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим.

Гліб Малков

Проти мешканця Севастополя Малкова відкрили кримінальну справу за “наругу” над російським прапором (ст. 329 КК РФ). 21-річний чоловік 25 серпня прийшов до “стихійного меморіалу загиблих лідерів терористичного ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина та Дмитра Уткіна, штовхнув їхні портрети, а також наступив на російський прапор.

Крім того, його ще двічі притягали до адміністративної відповідальності. 26 серпня так звана “суддя” незаконного “Ленінського районного суду” тимчасово окупованого Севастополя ухвалила рішення про адміністративне покарання за ч. 1 ст. 20.1 КпАП РФ (“дрібне хуліганство”). А 11 вересня той самий “суд” ухвалив рішення про адміністративне покарання Гліба Малкова за ч. 1 ст. 20.3.3 КпАП РФ (“дискредитація ЗС РФ”). 

Серед іншого кримські правозахисники задокументували нові випадки кримінального переслідування кримчан за публічні вияви незгоди з діями російської армії в Україні.

Так, до прикладу, 23-річного жителя Бахчисарая Олександра Тюренка арештували через те, що він випорожнився на інсталяцію з літерами Z та V і В РФ головні символи пропаганди війни проти України та закликів до геноциду українців. на знак незгоди з війною.

Проти чоловіка відкрили кримінальну справу за ч. 2 ст. 214 КК РФ (“вандалізм з мотивів політичної ненависті”). Тюренку загрожує до трьох років позбавлення волі.

Кримська правозахисна група вказує, що в співпраці з незаконними управліннями “ФСБ” та “поліцією” на тимчасово окупованому півострові продовжує активно діяти інтернет-спільнота під назвою “Кримський СМЕРШ”. Її учасники переслідують тих, хто не підтримує російську владу та війну проти України, публікують персональну інформацію про таких людей, розпалюють ненависть до них, закликають до їхнього переслідування, подають доноси до окупаційних силових структур.

Інформація цієї групи стає підставою для відкриття кримінальних та адміністративних справ проти кримчан.

Кримська прокуратура порушила кримінальне провадження стосовно Таліпова за статтею про розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

Нагадаємо, наприкінці жовтня 2023 року російські силовики в камуфляжі ввірвалися до будинку мешканки тимчасово окупованої Ялти Наталії Голоколосової. На опублікованому в проросійських пабліках відео під час уповільненого перегляду можна розглянути, що один нападник штовхає жінку на підлогу, а другий завдає щонайменше двох ударів ногою в ділянку ребер та попереку.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Як відомо, раніше Російська Федерація стверджувала про тотальну підтримку протиправної окупації півострова з боку громадян України в Криму, утім правозахисники фіксують дедалі більшу кількість випадків переслідувань кримчан за проукраїнську позицію. 

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала, що за роки окупації на півострові значно погіршилося становище зі свободою слова, особливо після запровадження суворого екстремістського законодавства. У Раді Європи вказали, що його застосовують для надмірного та непропорційного переслідування критиків.

Загалом середовище на півострові лишається несприятливим для свободи вираження думок та свободи слова серед ЗМІ, підкреслили автори доповіді. У документі йдеться, що секретаріат Ради Європи продовжує отримувати повідомлення, які свідчать про втручання у свободу вираження та свободу слова. Укладачі доповіді прирівнюють такі втручання до цензури.

Напередодні Представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що з початку повномасштабного вторгнення до 11 грудня 2023 року підтверджено полон щонайменше 38 військовослужбовців РФ із Криму.

Також встановлено, що в Криму поховали щонайменше 605 солдатів російської армії, 460 із них, ймовірно, – громадяни України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без висвітлення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter