Комітет ВРУ з прав людини підтримав законопроєкт про протидію сексизму на виборах і забезпечення гендерного балансу в парламенті та місцевих радах

Дата: 11 Червня 2024
A+ A- Підписатися

11 червня, у вівторок, Комітет Верховної Ради з прав людини підтримав законопроєкт про протидію сексизму під час виборів та забезпечення збалансованого представництва жінок та чоловіків у парламенті та місцевих радах.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Фото: UNIAN

На засіданні члени комітету розглянули законопроєкт № 11300 та альтернативний до нього – № 11300-1.

Автори обох документів звертають увагу, що, за даними Міжпарламентського союзу, у Верховній Раді станом на кінець 2023 року рівень представництва жінок сягав 21,1%. Це найбільший показник за всю історію незалежності України.

Крім того, за результатами місцевих виборів 2020 року, до місцевих рад обрали 36,9% жінок. Цьому посприяла запроваджена Виборчим кодексом України у 2019-му гендерна квота.

Законодавці підкреслили, що деякі учасники виборчого процесу відмовлялися дотримуватися гендерної квоти, намагаючись обійти її шляхом ігнорування правил під час висування та реєстрації кандидатів або підштовхуючи жінок відмовитися від участі після реєстрації виборчого списку.

Також автори основного законопроєкту зауважили, що через повномасштабну війну в Україні з’явилися нові виклики для політичної участі жінок. Це, зокрема, й вимушена міграція за межі країни. Так, перебування поза межами України понад 183 днів протягом року позбавляє права балотуватися на пост президента України чи до Верховної Ради. Тож мільйони українок, які вимушено перебувають за кордоном, у разі повернення на батьківщину, будуть позбавлені можливості реалізувати своє конституційне право на участь у виборах як кандидатки.

Натомість альтернативний законопроєкт не передбачає можливості бути кандидатами в президенти України або в народні депутати в разі перебування за кордоном більше за дозволену чинним законодавством кількість днів навіть в умовах воєнного стану. У цьому полягає ключова відмінність цих документів.

Водночас обидва законопроєкти пропонують заборонити розповсюдження під час виборів агітаційних матеріалів, які містять ознаки сексизму або підбурюють до нього.

Також вони запроваджують посилення гендерної квоти шляхом збереження нумерації у виборчих списках, у разі вибуття кандидата, а також шляхом заміщення депутата наступного за черговістю такої самої статті.

Нагадаємо, що сексизм у політиці є поширеним явищем не тільки під час виборів. Так, у листопаді минулого року секретар Коломийської міської ради Андрій Куничак образив депутатку Галину Белю, сказавши, що вона дивиться на нього “як відьма”. Інцидент трапився на сесії, коли планували розглянути питання про дострокове припинення повноважень секретаря ради.

Після цього депутатка створила електронну петицію про дострокове припинення повноважень секретаря Коломийської міської ради Куничака. У ній зазначалося, що секретар порушив Присягу посадової особи місцевого самоврядування (стаття 11 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування”) та Кодекс етики депутата Коломийської міської ради, що виразилось у недотриманні ним законів України та неналежному виконанні своїх посадових обов’язків.

Зрештою Куничака звільнили з посади.

А в лютому цього року депутатка Івано-Франківської міської ради Марʼяна Вершиніна звинуватила мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа в порушенні норм чинного законодавства, знеціненні та сексизмі. Причиною стало те, що Марцінкців перебивав депутатку, ігнорував її питання, а також жартував з неї, порівнюючи, ймовірно, з Марʼяною Безуглою.

На відео із запису сесії чути, що Марцінків перебиває виступ Вершиніної, після чого вона робить йому зауваження, на яке він реагує сміхом. Поставивши на голосування пропозицію Вершиніної, яка зрештою не набрала необхідної кількості голосів, мер Івано-Франківська резюмує: “Щось нам не щастить з Мар’янками. То одна у Верховній Раді (ймовірно, йдеться про Мар’яну Безуглу. – Ред.), одна у міській раді”.

Крім того, у травні народна депутатка України Ірина Геращенко звинувачує голову Верховної Ради Руслана Стефанчука в сексизмі. За її словами, він назвав її “дівчинкою”.

Читайте також: Сексизм під час виборів: як одна судова справа може увійти в історію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter