Секретар Коломийської міської ради під час виступу порівняв депутатку з відьмою

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Секретар Коломийської міської ради Андрій Куничак образив депутатку Галину Белю. Інцидент трапився на сесії, коли планували розглянути питання про дострокове припинення повноважень секретаря ради.

На випадок відреагував науково-популярний ресурс “Гендер в деталях”.

Відео: “Гендер в деталях”

Так, 9 листопада секретар Коломийської міської ради Андрій Куничак, вийшовши до трибуни під час сесії міськради, звернувся до депутатки й однопартійки Галини Белі зі словами: “Не дивіться на мене так! Як відьма”

Після його слів у залі пролунав сміх, а тоді схвальні вигуки й оплески.

Згодом у соцмережах почали поширювати відео з сесії, принижуючи та насміхаючись з Белі. Деякі користувачі, підхоплюючи слова Куничака, навіть пропонують “спалити відьму”. 

14 листопада депутатка створила електронну петицію про дострокове припинення повноважень секретаря Коломийської міської ради Куничака.

У петиції зазначається, що секретар порушив Присягу посадової особи місцевого самоврядування (стаття 11 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування”) та Кодекс етики депутата Коломийської міської ради, що виразилось у недотриманні ним законів України та неналежному виконанні своїх посадових обов’язків.

“Поведінка секретаря підриває довіру до депутатського корпусу та посадових осіб Коломийської міської ради, сприяє толеруванню сексизму, заохочує залякування та дискримінацію жінок, що деструктивно впливає на роботу депутатського корпусу та діяльність виконавчих органів міської ради. Зокрема, на черговому засіданні Коломийської міської ради секретар ради Куничак А.І. привселюдно та цинічно принизив честь та гідність своєї колеги-депутатки”, – йдеться у тексті.

Згідно з частиною 5 статті 50 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” повноваження секретаря міської ради можуть бути достроково припинені за відповідним рішенням ради.

У петиції депутатів Коломийської міської ради закликають скликати сесію для розгляду електронної петиції. Для розгляду петиції треба набрати щонайменше 200 підписів, але наразі їх понад 50.

Нагадаємо, що у вересні цього року ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник у розмові з журналістами розповів, що сказав професорці, яку заклад нібито боїться втратити, якщо вона виїде за кордон: “Одружишся, тоді їдь”. 

На таке твердження відреагували користувачі соцмереж та медійники. Зокрема, журналіст Отар Довженко запитав“Цікаво, що має статися, щоб ректором українського державного вишу стала людина, яка хоча б не на 100% складається з сексизму, кучмізму і самодурства?”.

Водночас у коментарях до допису сама Гнатенко написала: “Після публікації Володимир Петрович зателефонував до мене, перепросив за слова. Вважаю, що просити вибачення нема за що. Сприймаю це тільки як жарт. Проблеми сексизму у Львівському національному університеті імені Івана Франка немає!”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter